81 лица, включени в довоенната класация на сп. Форбс за "200-те най-богати руснаци", открито са участвали в снабдяването на руската армия. Това показва разследване на Проекта "Псы войны" ("Кучетата на войната" - бел ред.), съобщава сайтът "Свобода" (руското подразделение на "Свободна Европа" ).  В проекта подробно се посочва каква роля имат руски олигарси във войната с Украйна.

Общата сума на договорите, които бизнесмените са сключили с Министерството на отбраната в Москва за цялото време на военните конфликти с Украйна - от 2014 до 2023 г., е не по-малка от 220 млрд. рубли (около 2,2 млрд. евро)

80 от тези олигарси, пише "Проект", вече са в санкционни списъци. Но само 14 са ограничени според юрисдикциите на всички съюзници на Киев, а 34 от бизнесмените - само в забранителни списъци само на Украйна.

Кои са олигарсите

В разследването на журналистите се посочват имената на Алексей Мордашов ("Северстал"), Владимир Потанин ("Норникел"), Вагит Алекперов ("Лукойл"), Михаил Фридман (LetterOne), Роман Абрамович (Millhouse), Генадий Тимченко ("Новатек"), Алишер Усманов (USM), Юрий Ковалчук (Банк "Россия"), Аркадий Ротенберг ("Мостотрест") и други.

Само един от тези олигарси, подчертават разследващите, след началото на пълномащабната инвазия се опълчва на политиката на Кремъл. Това е основателят на банка "Тинкофф" Олег Тинков. Докато живее в Русия, той е поддръжник на Путин, даже говори, че иска да види руския президент като император. През октомври 2022 г. Тинков обаче се отказва от руското си гражданство, тъй като не иска да бъде свързван с "путинския фашизъм". Великобритания снема санкциите от бизнесмена.

Всички останали олигарси, които по един или друг начин са финансирали руските въоръжени сили, година и половина след началото на войната пазят гробно мълчание.

"Същевременно предприятията на много от мълчащите могъщи олигарси продължават да осигуряват на руския военно-промишлен комплекс огромно количество стоки и услуги, в това число и такива, които са необходими за създаването на ракети, бомби и куршуми, които убиват мирни украински граждани", пишат авторите на проучването.

С какво снабдяват те руската армия

Снаряди и други оръжия, финансирани от тези олигарси, са обстрелвали украински селища, използвани са и в Буча, Виница и Мариупол.

Така театърът в Мариупол, в който по информация на украинските власти загинаха стотици хора, е бил унищожен от авиобомби ФАБ-500. 

Разследващите посочват, че структурите на Олег Дерипаска (En+ Group) и Виктор Векселберг (Renova) доставят на производителя на тези бомби алуминиев прах. Доставката на компоненти за бомбата се извършва от компания, в която има участие бизнесменът Владимир Евтушенков (АФК Система).

„Същата фирма на Евтушенков доставяше алуминиева броня за бойни машини, от които руските военни разстрелваха цивилни в Буча“, посочват журналистите.

Бизнесмените Михаил Шелков (VSMPO-Avisma), Евгений Зубицки (Cox Group), семейство Ротенберг и Дмитрий Мазепин (Uralchem) също са участвали в доставките за производството на тези бойни машини и оръжия. Мазепин се е занимавал с доставка на амоняк и амониева селитра за произвеждането на взривни вещества и боеприпаси.

Как е осъществено разследването

Журналистите на "Проект" са анализирали държавни договори, които предприятия, частично или изцяло собственост на тези олигарси, са сключвали с отбранителните заводи, Министерството на отбраната и Руската гвардия. През 2017 г. руското отбранително ведомство започва масово да засекретява своите договори, така че повечето от намерените договори датират от периода 2014-2018 г.

„Реалният брой на бизнесмените, работещи за войната, и парите, които получават за това, може да са значително по-високи, отколкото в нашата база данни“, правят уточнение от проекта.

Въоръженият конфликт между Русия и Украйна продължава от 2014 г. Тогава Москва анексира Крим. На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна и започна пълномащабна война.

Близо 9000 цивилни са загинали от началото на инвазията преди година и половина според данни на ООН. Реалният брой на жертвите на руската агресия може да е много по-голям.