Страните членки (Съветът) на ЕС наложиха санкции срещу 7 лица и 5 образувания от Русия, отговорни за провеждането на кампания за манипулиране на цифрова информация.

Кампанията е известна като RRN (Recent Reliable News, или последни достоверни новини). Тя цели изопачаване на информация и разпространяване на пропаганда в подкрепа на войната в Украйна.

В кампанията участват правителствени органи или органи, свързани с руската държава. Разчита се на фалшиви уебстраници, които присвояват идентичността на национални медии и правителствени уебсайтове, както и на фалшиви профили в социалните медии.

Това координирано и целенасочено манипулиране на информация е част от по-широка хибридна кампания на Русия срещу ЕС и държавите членки.

Срещу кого са мерките

Съветът наложи ограничителни мерки на „Инфорос“ и трима от основателите ѝ. Това е онлайн медия, тясно свързана с руското военно разузнаване (ГРУ) и отговорна за създаването на над 270 прокси онлайн медии, които разпространяват пропаганда в подкрепа на войната в Украйна.

АНО „Диалог“ е руска организация с нестопанска цел, създадена от Московския департамент за информация и технологии. Тя е  тясно свързана с президентската администрация.

Институтът на руската диаспора (ИРД) е параван на ГРУ и неразделна част от мрежата на „Инфорос“ за дезинформация онлайн 

Агенцията за социално проектиране (АСП) и Structura National Technologies, известна още като ГК „Структура“, са две руски IT дружества, участващи във водената от Русия кампания RRN.