Фирма, собственост на родителите на депутата и бивш министър на енергетиката Делян Добрев (ГЕРБ), е получила милиони от ТЕЦ "Марица 3" от дървесна биомаса, която съществува единствено на хартия. Това разказват от Антикорупционния фонд във свое разследване. Добрев категорично отхвърли обвиненията и наекна, че ще си търси правата по съдебен път. 

Делян Добрев, който беше енергиен министър в първия кабинет на Борисов, е известен с позицията си в подкрепа на въглищните централи. През годините депутатът е бил и многократно председател на енергийната комисия в парламента, където се бори и за отложено затваряне на българските ТЕЦ-ове - до 2038 г., дори това да доведе до загуба на милиарди за неспазване на сроковете на ЕС.

Фирмата "Визьор" ООД е собственост на и Златка и Александър Добреви, майката и бащата на Делян Добрев, и една от водещите фирми за пелети в България. През декември 2022 г. се получава сигнал за дървесина без билет - т.е. незаконно отсечена. От Марица 3 предоставят 8 фактури, които са доставени от "Визьор"

Компанията е доставяла по документи през 2022 г. средно около 3000 тона дървесен чипс, на цена от 95 лв. на тон - т.е. за около 285 хил. на месец или над 3 млн. лв. Ако доставките от "Визьор" продължат още 13 години, колкото е удължаването на живота на въглищните централи, фирмата му би получила 44 406 000 лв. от ТЕЦ "Марица 3".

Има обаче проблем - според фактурите "Визьор" доставя около 3000 тона, а месечното производство на фирмата е само 2600 тона, т.е. произвежда повече отпадък, отколкото пелети. Няма и склад за дървесина в ТЕЦ-а, какъвто би бил нужен при такива количества дървесина. Според дневниците на "Марица 3" са влезли за цяла година едва 11 тона дървесина.

Посещение със скрита камера до завода на "Визьор" на екипа на Антикорупционния фонд. Там разбират, че всъщност няма почти никакви отпадъци при производството на пелети - само "кори, тях ги ползвам за печката", както обяснява един от работниците.

А на въпроса защо ТЕЦ-ът ползва (на хартия) толкова дървесен материал се крие в изискванията на ЕС за намаляване на вредни емисии. То има и репутационно значение, и намалява сумите за генерирани въглеродни емисии, които ТЕЦ-ът плаща на българския и европейския бюджет. Биомасата е отчетена като част от енергийния микс на дружеството и прави централата по-малък замърсител - пък и помага на аргумента за удължаване на живота им.

От Антикорупционния фонд са подали сигнал към прокуратурата за корупционно престъпление.

"АКФ, с цялото ми уважение, това не е разследване! Това са внушения и манипулации. Поръчка е! Знам и името на поръчителите! Целта - да ми затворят устата, но няма да стане!", написа Добрев във фейсбук. "Стоя зад всяка своя позиция, която съм защитавал в комисията по енергетиката! Само един детайл като за начало, ако имах частен интерес, щях да искам централите да работят на дървесен чипс, а не на въглища. Но за това се иска акъл, който авторите или нямат или не се вързва с поръчката. Останалите детайли ще изяснят адвокатите ми! И не, не е “пелетигейт” , “поръчкагейт” е!"

Facebook https://www.facebook.com