Съдът на Европейския съюз обяви в четвъртък, че България е позволила неправомерно и в рязко противоречие с европейското законодателство на държавата ТЕЦ "Марица изток 2" да изпуска вредни емисии над пределно допустимите за всички страни в блока. Решението, което е по преюденциално питане на Върховния административен съд по дело, което водят екоорганизации срещу дерогацията, дадена през 2018 година от Изпълнителната агенция по околна среда. Ищци по делото са организациите "За земята" и "Грийнпийс България". 

Това, което е важно е, че това решение важи за всички въглищни мощности в страната и може да окаже влияние върху искането на българските власти да получи промяна на договореното намаление на вредните емисии в т.нар. План за възстановяване и устойчивост. 

За какво става дума? 

През 2018 година Агенцията по околна среда издава ново комплексно разрешително за работа на държавната централа, като в него залага доста по-високи от предвидените от ЕС норми за замърсяване. На практика й казва, че ще ползва дерогация от общите правила и че ще може да мърси повече. Причината е ясна - "Марица изток 2" просто няма как да отговори на изискванията без да направи огромни технологични инвестиции. 

В същото време европейските правила позволяват временно дерогиране на нормите, но само ако разходите за постигането им са несъразмерно високи спрямо ползите за околната среда. При държавния ТЕЦ подобно нещо няма и точно това е един от основните аргументи на ищците по делото. Важно е да се има предвид, че компелксното разрешително на ТЕЦ-а, дадено от родната агенция, не е временно, а безсрочно, всички оценки са взети "на тъмно" и без ниаква публучност.

Делото пред българския съд беше заведено от екологичните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ в Старозагорския административен съд и продължи във Върховния административен съд. Съдът в Стара Загода отказа да отмени разрешението на централата да работи безсрочно, без да спазва законовите норми за вредни емисии. Българският съд потвърди, че „ТЕЦ Марица изток 2“ замърсява въздуха както в България, така и в Гърция, но заключи, че не са необходими действия от страна на администрацията, защото замърсяването на територията на съседна държава не е „значително“. Така е стигна до разглеждането на делото от ВАС.

„Очакваме българският съд да преразгледа решението си, което позволи на „ТЕЦ Марица изток 2“ да замърсява безконтролно в продължение на години. Настояваме изискванията към производителите на енергия да отговарят на екологичното законодателство, за да бъде енергетиката ни в крак с времето – както по отношение на най-добрите налични технологии, така и по отношение на най-високото възможно ниво на опазване на човешкото здраве“, коментира Меглена Антонова, директор на „Грийнпийс“ – България. 

В становището за днешното решение на съда на ЕС, Грийнпийс коментира още: 

"След дълги години работа на загуба и държавни помощи, повишаването на цените на електроенергията след началото на войната в Украйна стана причина през 2022 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ да регистрира безпрецедентни печалби – 762 млн. лева за първите девет месеца на годината. Краткосрочният успех беше използван политически като аргумент за задължаване на служебното правителство да инициира предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за намаляването на въглеродните емисии от въглищните електроцентрали. Това позволява тецовете да работят до 2038 г., което автоматично означава блокиране на прехода към възобновяема енергия. 

Очакваното успокояване на цените обаче промени отново картината и от началото на 2023 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ работи с почти нулева печалба, изпитва затруднения да намери купувачи на скъпата си енергия и намалява капацитета на производството си. "

Според организацията в дискусията за енергийния преход у нас се пропуска продължаващото и в момента замърсяване. Според цитирано от "Грийнпийс" изследване, изчисления показват, че  икономическите разходи, свързани с въздействията върху здравето от производството на електроенергия от въглища в България, възлизат на 11.8 млрд. евро за периода 2016 – 2020 г.

След повишаването на работещите мощности от 20% на 100% през последната година може да очакваме здравният ефект също да се е повишил. Проблемът е огромен, защото „ТЕЦ Марица изток 2“ се намира в регион, който е вече тежко замърсен – припомняме, че Гълъбово е единственото място в Европейския съюз, където се наблюдава системно превишаване на нормите за опазване на човешкото здраве за серен диоксид, което беше потвърдено и от Съда на Европейския съюз през 2022 г.

Последствията 

Както е ясно България е единствената страна в ЕС, която поиска предоговаряне на правилата си за усвояне на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Правителството "Петков" бе заложило 40% намаляване на вредните емисии, но в властта и народните представители от предния парламент решиха, че това е твърде много. 

В условията на днешното решение на Съда на ЕС не е ясно как ЕК ще погледне на молбата ни, имайки предвид, че България продължава да се опитва да върви "по тъч линията" на европейските правила за околна среда не от вчера.