Депутатката от квотата на "Демократична България" в обединението с "Продължаваме промяната" - Стела Николова, обяви готовност да се бори за кмет на Варна на местните избори, които се очаква да се произведат на 29 октомври.

Николова е варненска гражданска активистка. На вота за 49-ия парламент тя измести д-р Антон Тонев, който бе четвърти в листата, а тя седма, като събра повече преференции и от водача Даниел Лорер.

Името ѝ отдавна се спряга като потенциална кандидатка за мястото на Иван Портних.

"В серия от статии в  сайтове, свързани с ГЕРБ, се твърди, че съм отказала да  бъда кандидат за кмет на Варна. Продължават напълно необосновани внушения, лишени от логика, и абсолютни лъжи, че преференциите ми били купени.

Имам новина за ГЕРБ. 

Не съм се отказала, номинирана съм от местната организация на "Да, България" за кандидат за кмет на Варна и съм приела номинацията.

Очакваме решението на националните органи на партиите в коалицията кой кандидат ще излъчи коалицията", написа във фейсбук профила си Николова.

Под "преференциите ми били купени" тя визира обвиненията от страна на партията на Бойко Борисов и по-специално от варненската депутатка Славена Точева, традиционна шампионка по преференции, събрани основно от околните села. Точева зададе въпрос на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, с който формулира съмненията си за преференциалния вот на Николова. Самата Точева събра над 10 000 преференции, а Николова 3862.

Въпросът към бившия министър дойде на фона на започналата от МВР проверка как бившата хостеса е събрала своите петцифрени лични гласа.

Вътрешната битка

Както Клуб Z писа, по линия на обединението освен Николова се спряга и името на Благомир Коцев (ПП), който бе областен управител по времето на кабинета "Петков".

От ПП-ДБ все още не са обявили как ще се явят на местния вот - заедно навсякъде, поотделно или "шарено". Към момента обединението, заедно със "Спаси София" и Екипът на София, е обявило обща кандидатура само за столицата - на IT специалиста Васил Терзиев.

Своя номинация за Варна вече обяви "Възраждане" - на депутата си Коста Стоянов.

Като издигнат от инициативен комитет се спряга името на бившия депутат от "Промяната", който бе служебен министър на туризма в последното правителство на Румен Радев - Илин Димитров.

ГЕРБ все още не е обявила потенциален кандидат. Столът на сегашния ѝ кмет Портних обаче сериозно се клати и то не от сега.

Портних оцеля след балотаж през 2019 г. и продължава да трупа черни точки, една от които е "подаръкът" за бизнесмена Георги Гергов - Пловдивският панаир. На 5 април стана ясно и че апелативната прокуратура е ревизирала отказа на бившата вече спецпрокуратура да се занимава с действията на кмета покрай апорта на варненските акции в палатата.

Дори вчера кметът се забърка в скандал, след като стана ясно, че е дал подкуп на прокурор, а едва след това е сезирал компетентните институции.

Става въпрос за апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, чийто офис бе обискиран вчера, като бяха открити 49 000 евро и 20 000 лева, както и 271 патрона, съхранявани без надлежно разрешително. "В Софийска градска прокуратура са получени материали от КПКОНПИ, в които е приложен сигнал от И. П., лице, заемащо отговорно служебно положение в община Варна, за поискан и получен подкуп в особено големи размери от административния ръководител на Апелативна прокуратура - Варна - Вл. Ч." - гласеше съобщението на обвинението от вчера.

Според обобщение на "Дневник", казусите, по които Портних може да е дал подкупа, са три. Освен заради Пловдивския панаир - и заради разследването за замърсяването на Варненското езеро, както и заради обществена поръчка за 85 млн. лв. на община Варна, която според антикорупционната комисия е била нагласена.

По сигнал на Стела Николова пък Европейската прокуратура образува производство заради строежа на рибарското пристанище "Карантината".

Наскоро на въпроси към лидера Борисов относно кмета му във Варна и действията на общината (и във Варна, и в Пловдив, също доминирана от ГЕРБ) във връзка с Пловдивския пананир, Борисов отвърна, че партията му нямала никаква вина за палатата, а като отидел в "морската столица", тогава журналистите можело да му задават въпроси.