Молдова гони 45 служители на руското посолство в Кишинев, включително 18 дипломати, заради съмнения за шпионаж. Това съобщи руската версия на "Свободна Европа".

На заседание на правителството молдовският външен министър Николае Попеску обяви, че Молдова е била "мишена на враждебните действия и политика на Русия" от десетилетия, включително чрез нейното посолство. Предвид това молдовските власти решават да ограничат броя на руските дипломати в страната, "за да има по-малко хора, които да дестабилизират страната".

В изявлението си Попеску спомена журналистическо разследване за антени на покривите на руското посолство в Молдова. Журналисти открили най-малко 28 антени, способни да уловят всякакъв вид сигнал, които периодично били настройвани от служители на посолството, свързани с руските специални служби. По-рано беше публикувано подобно разследване за антени на покривите на руски посолства в други европейски страни.

Във връзка с това разкритие руският посланик Олег Васнецов беше извикан в молдовското външно министерство. От своя страна той обвини Кишинев в русофобия и изтъкна, че антените сабили монтирани още в края на 90-те години, когато в Молдова е имало лоша комуникация.