В края на 2021 г. Кремъл е изготвил стратегически документ за дестабилизация на Молдова, съобщи "Яхуу Нюз", чиито журналисти са се добили с него.

Документът е подготвен от Президентската дирекция за трансгранично сътрудничество - подразделение на администрацията на Путин, което беше създадено преди пет години. Действителната задача на безобидно наречената дирекция е да упражнява контрол над съседни държави, които Русия вижда като част от своята сфера на влияние: Естония, Латвия, Литва, Беларус, Украйна и Молдова.

Yahoo News публикува на 20 февруари стратегически документ от същата дирекция на Кремъл, който предвижда Русия изцяло да погълне Беларус до 2030 г.

Стратегията за Молдова, според източника на медията, който я е разпространил, е изготвена през есента на 2021 г., подобно на нейния беларуски аналог - с участието на Генералния щаб на Русия и основните разузнавателни служби на Москва: ФСБ, СВР и ГРУ.

Руската стратегия за Молдова се фокусира върху "противодействие на опитите на външни играчи (САЩ, ЕС, Турция и Украйна) да се намесват във вътрешните работи на Република Молдова, да засилват влиянието на НАТО и отслабват позициите на Руската федерация".

Той предвижда Молдова да се присъедини към Евразийския икономически съюз (воденият от Русия "близнак" на ЕС) и Организацията на договора за колективна сигурност (руската версия на НАТО).

Планът цели "неутрализиране" на всякакви действия от страна на молдовското правителство по отстраняване на руското военно присъствие в Приднестровието - подкрепяна от Москва отцепническа република, която е международно призната като част от Молдова.

Премиерът на Молдова Дорин Речан, който встъпи в длъжност едва миналия месец, също е разгледал документа. Бившият съветник по националната сигурност на президентката Мая Санду, потвърди, че съдържанието на дневния ред на Кремъл отразява това, което той и мнозина в неговото либерално правителство отдавна знаят.

"Руснаците се опитваха много дълго време да гарантират, че Молдова няма да има суверенитет над външната си политика", каза той.

Според Дейвид Крамър, бивш служител на Държавния департамент, "макар да признава Молдова като отделна държава, документът третира Молдова като гъвкав сателит, върху който може да се упражнява контрол и влияние, като същевременно да се блокира западното влияние".

Планът за Молдова, също като този за Беларус, е разделен на три различни глави: политически, военен и отбранителен сектор; хуманитарния сектор; и търговски и икономически сектори. Авторите поставят цели за постигане в краткосрочен план (до 2022 г.), средносрочен план (до 2025 г.) и дългосрочен план (до 2030 г.).

При последната целева година, според документа, трябва да се наблюдава "създаването на стабилни проруски групи за влияние сред молдовските политически и икономически елити".

Беларус и Молдова са поели по коренно различни посоки. Докато Беларус става все по-привързан към Москва, консолидирайки своя авторитаризъм, Молдова се отдалечава от орбитата на Русия. 

"Молдовското ръководство е възприело ясно прозападен курс", каза пред "Яхуу Нюз" служител на западното разузнаване, запознат от първа ръка със стратегическия документ. "По този начин стратегическите цели на Кремъл стават все по-трудни, а не по-лесни за постигане с времето. Те непрекъснато увеличават натиска и използват по-агресивни тактики, за да реализират тези цели".

През 2020 г. Санду, бивш икономист от Световната банка, победи на президентските избори в Молдова срещу проруския действащ президент. През 2021 г. основаната от нея прозападна "Партия на действие и солидарност" спечели огромно мнозинство в парламента на Молдова и започна процес на сближаване с ЕС. Молдова получи статут на кандидат за членство в ЕС миналото лято и обществената подкрепа за присъединяване към блока достигна 63%, според проучване, проведено от Международния републикански институт през ноември.

Според представител на западното разузнаване целта на Кремъл е да върне Молдова обратно в сферата си на влияние. Арсеналът на Путин в това отношение не са танковете и бойните самолети, както в Украйна, а оръжията за политическа война: проникване в страната с агенти на руското разузнаване и подклаждане на антидемократична дейност с помощта на платени или идеологически лоялни агенти.

Миналия месец Санду директно обвини Москва в заговор за сваляне на нейното правителство.

"Планът включваше саботаж и хора, преминали военно обучение и маскирани като цивилни, за извършване на насилствени действия, атаки срещу правителствени сгради и вземане на заложници", каза тя на пресконференция.

Антиправителствените протести, подкрепени от приближената на Москва политическа партия "Шор", разтърсиха Молдова през септември миналата година и продължиха през цялата зима на фона на енергийната криза в страната, която доскоро беше зависима от руския газ. След като Русия заплаши да увеличи цените и да намали доставките за Молдова, Кишинев обяви през декември, че се отказва да използва какъвто и да е руски газ - за първи път в своята постсъветска история.

Основен повод за проруските демонстрации са именно високите сметки.

"Искаме да задължим нашето правителство да плати сметките за отопление, електричество и газ за трите зимни месеца, декември, януари и февруари, на всички наши граждани", обяви Марина Таубер, вицепрезидент на "Шор" и главен организатор на протеста в неделя.

Таубер категорично отрече партията й да е финансирана от Русия. 

Въпреки това множество издания съобщиха, че "Шор", оглавявана от и кръстена на проруския олигарх Илан Шор, е плащала на протестиращите. Кшищоф Лисек, бивш полски депутат и понастоящем базиран в Кишинев програмен директор на Международния републикански институт, каза пред "Яхуу Нюз", че Шор превозва хора от град Орхей, близо 40 км северно от Кишинев, където олигархът е построил увеселителен парк.

"Адвокати от неговата партия дори стоят пред училищата, насърчавайки тийнейджърите да участват в демонстрациите", каза Лисек.

През октомври "Дойче веле" съобщи, че протестиращите печелят "еквивалента на 20 евро на ден и 80 евро на нощ" - значителна сума за средния молдовец. Междувременно молдовски журналисти публикуваха в социалните мрежи видеоклипове на пияни демонстранти, хвалещи се с парите, които са получили.

"Очевидно Русия съфинансира тези протести и опити за дестабилизация на страната", каза Речан пред Yahoo News. "Те търсят да наемат яки момчета, за да атакуват полицията, за да атакуват правителствени сгради и компании и да правят подобни провокации, които биха довели до дестабилизация".

Шор е силно противоречив бизнесмен в молдовската политика. Той беше арестуван по обвинения в пране на пари и присвояване във връзка с кражбата на 1 милиард долара от молдовски банки през 2014 г. Съпруга му е руската поп певица Жасмин, която Путин удостои със званието "Заслужил артист на Русия". Той живее в изгнание в Израел и е издирван във връзка с предполагаема измама в родината си.

Министерството на финансите на САЩ санкционира Шор през октомври 2022 г., заявявайки, че той е инструмент в плана на Русия да подкопае изборите в Молдова и кандидатурата на страната за членство в ЕС.

"За да подкрепи тези усилия, Шор работи с руски лица за създаване на политически съюз за контрол над парламента на Молдова, който след това би подкрепил няколко законопроекти в интерес на Руската федерация", твърди правителството на САЩ.

Тези твърдения са в съответствие с документа на руското правителство, получен от Yahoo News. Стратегията на Кремъл е насочена не само към изборите, но и към това, което определя като "хуманитарния сектор" на Молдова.

Москва се стреми към "неутрализиране на опитите за ограничаване на дейността на руските и проруските медии в Молдова", "създаване на мрежа от неправителствени организации, насърчаващи развитието на руско-молдовските отношения" и разширяване на възможностите на молдовските студенти да получават образование на руски език.

До 2025 г. Русия се надява да си осигури "устойчиво функциониране на системата за организационна, финансова, правна и информационна подкрепа на неправителствените организации, приятелски настроени към Руската федерация".

"Години наред не обръщахме внимание на пропагандата и на руските телевизионни канали, които винаги присъстваха тук", посочва Речан. "И когато започнахме да ги затваряме, пропагандата се премести в Telegram, Facebook, VKontakte, TikTok. При Telegram и TikTok не можем да направим нищо по въпроса, освен да прережем кабела. Трийсет и нещо години пропаганда – сега виждаме ефекта от нея".

Сергей Диакону, началник на кабинета на министър-председателя, каза пред "Яхуу Нюз", че неправителствените организации са известни с това, че действат като проруски центрове.

"Има постоянно присъствие на хора, по-младото поколение и особено от социалистите, които влизат и излизат от руските културни центрове", каза той.

Диакону изброи организации в Молдова, финансирани от "Россотрудничество", което технически е подразделение на руското външно министерство, но в действителност, според западни източници от сигурността, е щаб за руски шпионски.

"Знаете, че това не са културни центрове. Това, което те наистина искат, е да намалят влиянието на Румъния и Европа в Молдова".

Нерешен въпрос за Кремъл е замразеният конфликт в Приднестровието, където от 1992 г. са разположени стотици руски войници. Територията може да бъде използвана за откриване на нова линия на атака срещу Украйна от западния й фланг.

Значителна роля в планиранията на Русия играе Федералната служба за сигурност (ФСБ). Въпреки че е агенция за вътрешна сигурност на Русия, ФСБ има обширен чуждестранен апарат, вграден в посолствата по целия свят, известен като Пета служба. Според "Райз Молдова" (един от разследващите партньори на Yahoo News), генерал Дмитрий Милютин, заместник-ръководител на отдела за оперативна информация на Пета служба, първоначално се е застъпил за откриването на "втори фронт" срещу Украйна от Приднестровието в началото на руската инвазия. Това така и не се случи. Но Милютин, заедно със своя шеф, ген. Георгий Гришаев, е част от "кохорта от онези генерали от ФСБ, които мечтаят за възраждането на СССР и са готови да служат на тази идея вярно и искрено", обявил пред "Досие Център" (партньор на "Яхуу Нюз") запознат руски депутат.

"Предотвратяването и потискането на стъпки от страна на Република Молдова, които биха могли да доведат до "размразяване" на приднестровския конфликт и неговата ескалация", е крайъгълен камък в стратегията на Кремъл за 2022 г., според стратегическия документ. Връщането му под суверенния контрол на Молдова би било главоболие за Путин.

"Да изстреляш няколко ракети, това не е кой знае какво", каза Речан пред "Яхуу Нюз" за руските сили в провинцията. "Военно Русия не може да атакува през Приднестровието". 

Вместо това, според него Москва разчита на провокации и трикове, с които цели да подкопае вярата в молдовското правителство. Една плашеща тактика е да се внуши, че проевропейската политика на Кишинев води страната към война с Русия – опорка, използвана от проруските политици и в Грузия.

Миналата седмица подкрепяните от Москва власти в Приднестровието обявиха ареста на двама предполагаеми терористи, които са възнамерявали да убият Вадим Красноселски, президент на непризнатата държава. Източници от Приднестровието обвиниха Украйна за заговора, както и за предишни, необясними атаки с гранати срещу инфраструктура в региона. С приднестровския наратив веднага се съгласи бившият молдовски президент Игор Додон, който се обърна към руските медии, за да поиска от молдовските власти "да предприемат мерки срещу намесата на страната в конфликта в Украйна".

Разследване на "Досие Център" установи, че докато е бил президент, Додон е изпращал чернови на речите си на офицери от руското разузнаване. Той бе поставен под домашен арест през май 2022 г. по обвинения в корупция и държавна измяна, но беше освободен през ноември.

Речан признава, че собствената му партия е била мудна в противодействието на руската хибридна война във време, когато Молдова е особено податлива на чужда намеса. Инфлацията е достигнала близо 30%; цените на енергията са се увеличили седемкратно; тоталната война на Русия в съседство е зловещо напомняне за това какво може да сполети една по-малка страна, която отхвърля исканията на Кремъл, отбелязва Yahoo News.

"Когато хората се страхуват, казват: "Добре, руската мечка е твърде голяма за нас. Може би можем да постигнем някакво разбиране и съгласие с нея и тогава няма да ни докосне. Бих бил много щастлив, ако народът на Молдова види този документ", подчерта Диакону.