За година и половина от войната мини, заедно с бомби и артилерия и други неексплодирали снаряди, "заразиха" територията на Украйна, сравнима по площ с американския щат Флорида или страната Уругвай. Разминирането може да отнеме стотици години и да струва милиарди долари, пише The Washington Post, цитиран от Униан.

Русия е минирала фронтовата линия в очакване на продължаваща украинска контраофанзива и е използвала широко забранени противопехотни мини в миналото. Разследванията на Human Rights Watch установиха, че руските войски са използвали най-малко 13 вида противопехотни мини, както и мини-капани, посочва изданието.

Според неотдавнашен доклад на аналитичния център GLOBSEC около 30% от Украйна, повече от 107 хиляди квадратни километра, са замърсени с експлозиви. Това прави страната по-замърсена от най-минираните държави в света като Афганистан или Сирия.

GLOBSEC изчислява, че един сапьор може да разчисти от 15 до 25 квадратни метра на ден, в зависимост от терена и концентрацията на експлозиви. Замърсената територия на Украйна е толкова обширна, че някои експерти смятат, че на 500-те екипа за разминиране, които работят сега, ще им отнеме 757 години, за да изчистят земята.

Освен това разминирането е не само бавен, но и скъп процес. Световната банка изчислява, че разминирането на Украйна ще струва между 2 и 8 долара на квадратен метър - около 37,4 милиарда долара през следващите 10 години. Само тази година САЩ отпуснаха 95 милиона долара на Украйна за целта.

Експлозивите вече са причинили значителни щети. От началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. до юли 2023 г. ООН регистрира 298 цивилни смъртни случая от взривни боеприпаси (22 мъртви деца), 632 цивилни бяха ранени. Международната организация за разминиране HALO Trust е регистрирала над 2300 инцидента с боеприпаси, изискващи разчистване, но се смята, че числото е значително подценено.

Украинските бойци признаха, че плътното миниране на територията от окупаторите създава сериозни пречки за настъпление. Силно минираната отбранителна линия на руснаците, която те изграждаха с месеци, причинява жертви и унищожава бойни танкове и пехотни превозни средства, доставени на Украйна от партньори. Военните медици, работещи на първа линия, казват, че нараняванията от мини вече са сред най-честите рани на фронта.