Водещ руски политик призна в телевизионно предаване, че Украйна не е последната цел на военната агресия на страната му и че тя може да се разпростре на Балканите.

Пьотр Толстой, зам.-председател на долната камара на руския парламент, Думата, спомена изрично България и Румъния като евентуални цели на бъдеща руска военна експанзия. Но подчерта, че за да стигне до тях, Русия първо трябва да свърши с Украйна.

"България и Румъния са само бази на НАТО", каза Толстой в предаване на руската проправителствена пропагандистка Олга Скабеева. "В България по цялото крайбрежие са наши граждани. Те ... ще започнат да демонстрират. Не се вълнувайте".  

"В този смисъл няма никакви проблеми. Това не са тези държави, с които има смисъл да се играят игрички", добави той.

Участниците в предаването обсъждат, че Черно море е руско и Москва трябва да установи пълен контрол над него. 

Толстой казва, че "с Турция ние няма да воюваме", защото Русия, която е под задушаващи международни санкции, внася оттам домати. Турция не прилага санкциите спрямо Русия и се опитва да играе посредническа роля за прекратяване на войната и в износа на зърно от Русия и от Украйна през Черно море. В същоно време, членката на НАТО Турция, изнася военни дронове за Украйна и нейна компания строи завод за такива дронове там.

Пьотр Толстой - далечен потомък на писателя Лев Толстой, бе избран за депутат на парламентарните избори в Русия на 18 септември 2016 г. Същата вечер той даде интервю за БНТ. На въпроса какви са намеренията му в политиката към България той отговори така:

"Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме.“

Три дни по-късно той нарече изказването си "хумористично" и увери, че не е искал да обиди България и нейните граждани. Но изтъкна, че няма да се извини.

В периода 2005-2016 г. Толстой бе водещ по Първи канал на руската държавна телевизия - едно от главните оръдия на кремълската пропаганда.