Касетъчните боеприпаси, които САЩ наскоро изпратиха на Украйна, вече се използват на бойното поле по подходящ и ефективен начин, съобщиха Ройтерс и Укринформ, цитирани от БТА, като се позоваха на Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност.

"Те ги използват по подходящ начин, използват ги ефективно", каза Кърби по време на брифинг, когато беше попитан за касетъчните боеприпаси, които САЩ изпратиха на Украйна този месец.

Кърби отбеляза, че американската страна е получила първоначална обратна връзка от украинците. В този контекст той подчерта, че използването на тези боеприпаси действително е оказало въздействие върху отбранителните формации и маневрите на Русия.

Украинската страна заяви в ОССЕ, че въоръжените сили ще използват касетъчни боеприпаси изключително в районите, където са съсредоточени руските войски във временно окупираните територии, като внимателно ще регистрират всички случаи, посочва Укринформ.

САЩ смятат, че касетъчните боеприпаси, които се отварят във въздуха и изпускат десетки по-малки снаряди, ще помогнат на украинските сили да пробият руските фронтови линии. 

Над 120 държави са подписали международната Конвенция за забрана на касетъчните боеприпаси, но САЩ, Русия и Украйна не са сред тях.