Москва реагира на враждебната политика на Лондон, като въведе процедура за уведомяване за движението на персонала на британската дипломатическа мисия на руска територия, се казва в изявление на руското външно министерство, предаде ТАСС.

По-рано през деня британският шарже д'афер в Москва Том Дод беше извикан в дипломатическото ведомство.

"Британската страна беше информирана за решението за въвеждане на процедура за уведомяване за движението на служителите на британските дипломатически мисии на територията на нашата страна като отговор на враждебните действия на Лондон, включително тези, които възпрепятстват нормалното функциониране на руските чуждестранни институции във Великобритания", посочиха от руското МВнР.

Както обясниха от министерството, сега акредитираните служители на британското посолство в Москва ( с изключение на посланика и трима други висши дипломати) и на генералното консулство в Екатеринбург (с изключение на генералния консул) трябва да изпращат уведомление най-малко пет работни дни предварително за пътуване извън 120-километровата зона за свободно движение. "Такъв документ трябва да съдържа информация за времето, целта, вида на пътуването, планираните делови контакти, придружаващите лица, вида на транспорта, местата за посещение и настаняване, както и маршрута на пътуването".

На британския шарже д'афер в Москва в руското МВнР му е била отправена забележка за това, което според Москва е подкрепа за "терористичните действия" на Украйна и за възпрепятстването на руската дипломация във Великобритания, предаде Ройтерс.

Великобритания е един от най-отявлените поддръжници на съгласуваната международна опозиция на това, което Москва нарича своя "специална военна операция" в Украйна, и един от водещите западни доставчици на оръжия, които помагат на Украйна да се защити, предаде БТА.