Китайският президент Си Цзинпин се срещна с ветерана на американската дипломация Хенри Кисинджър в Пекин, предаде Китайската централна телевизия, без да съобщи повече подробности за разговорите.

Стогодишният Кисинджър се срещна също с най-високопоставения китайски дипломат Ван И, както и с китайския министър на националната отбрана Ли Шанфу през последните няколко дни, докато бе на посещение в Пекин, припомня Ройтерс.

Кисинджър бе държавен секретар на САЩ и съветник по въпросите на националната сигурност при управлението на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, като изигра ключова дипломатическа роля в нормализирането на връзките между Вашингтон и Пекин през 70-те години на миналия век.

Вашингтон заяви, че знае за пътуването на Кисинджър до Китай тази седмица, но отбеляза, че той не действа от името на правителството на САЩ. Кисинджър редовно посещава Китай, откакто напусна поста си.

Си го нарече "стар приятел"

Китайският президент Си Цзинпин заяви пред ветерана на американската дипломация Хенри Кисинджър, че "старите приятели" като него никога няма да бъдат забравени, с което придаде по-непринуден тон на срещата им в китайската столица на фона на усилията на Пекин и Вашингтон да заздравят влошените си отношения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"За пореден път Китай и Съединените щати се намират на кръстопът накъде да продължат и за пореден път двете страни трябва да направят избор", каза Си на бивш американски първи дипломат. 

"Китайският народ никога не забравя старите си приятели, а китайско-американските отношения винаги ще бъдат свързани с името на Хенри Кисинджър", каза Си на Кисинджър по време на срещата им в държавната къща за гости в Пекин, където често се приемат високопоставените чуждестранни гости.

Кисинджър, който се ползва с голямо уважение в Китай дори и след като напусна поста си, заяви, че е благодарен на Пекин, че е организирал срещата именно в сградата, в която за първи път се е срещнал с китайски лидер.

"Отношенията между нашите две страни са от значение за световния мир и напредъка за човешкото общество", заяви дългогодишният американски дипломат, цитиран от държавната Китайска централна телевизия.

Посещението му в Китай, се случва в момент, когато двете суперсили поемат курс към спиране на по-нататъшното обтягане на отношенията им, които вече са достигнали исторически спад. 

"Китай е готов да проучи заедно със САЩ правилният път за разбирателство между двете страни и за насърчаване на стабилния напредък на китайско-американските отношения", заяви Си.

Напрежението между двете най-големи икономики в света се засили по редица въпроси, включително и войната в Украйна, Тайван и търговските ограничения.

Като част от усилията на Вашингтон да възстанови каналите си за комуникация, вчера специалният пратеник на САЩ за климата Джон Кери приключи посещението си в Китай, което последва продължителните разговори с Пекин за борбата с изменението на климата.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън бе на посещение в Пекин през миналия месец.