Американското списание "Нюзуик" откри мистериозния създател на виртуалната валута биткойн, известен като "Сатоши Накамото".

Оказва се, че това е 64-годишен американец от японски произход, който живее край Лос Анжелис и се казва... Сатоши Накамото. На историята е посветен първият хартиен брой на изданието, което спря да се печата през 2012 г. заради финансови затруднения и остана за две години само онлайн.

През 2008 г. в интернет беше разпространен алгоритъм на създаване на виртуална валута, наречена биткойн и подписан от някой си Сатоши Накамото. До сега се смяташе, че това е псевдоним на човек или група софтуерни специалисти.

Алгоритъмът на Накамото се озновава на съвместното създаване на виртуалната валута от свързани компютри, които решават сложни задачи. В процеса се генерират нови биткойни, като броят им е ограничен на 21 млн. Сега са налични около 12,5 млн. биткойни. Средно в света се създава по един нов на всеки 10 минути.

В момента цената на биткойна е около 650 долара. Виртуалната валута може да се използва за плащане на стоки и услуги на виртуални и наземни търговци по цял свят. През 2013 г. стойността й поскъпна със 7600% от 13 до над 1100 долара, като тя се оказа и една от най-успешните инвестиции за всички времена.

Репортерът на "Нюзуик" е открил Сатоши Накамото чрез справка в гражданските архиви на САЩ, като се е оказало, че има няколко американци с това име, включително и дизайнер на мъжко бельо в модната централа Ralph Lauren. Оказало се, че през последните 40 години създателят на виртуалната валута не е използвал рожденото си име, защото през 1973 г. го е сменил на Дориън Прентис Сатоши Накамото и в обществения живот е бл известен като Дориън С. Накамото.

Той е потвърдил ролята си в проекта "Биткойн", но е обяснил, че след това го е прехвърлил на други лица. Според софтуерни експерти Сатоши Накамото е участвал още в самото начало в процеса на създаване на биткойни, като е собственик на около 1 млн. броя - състояние, възлизащо на 650 млн. долара. Но досега той не е продавал или използвал и един.

Създателят на най-успешната виртуална валута е роден в Бепу, Япония, през 1949 г., като през 1959 г. семейството му е емигрирало в САЩ. Завършил е математика в Държавния политехнически институт на Калифорния през 1973 г. Работил е като инженер в големи американски компании от воено-промишления комплекс като Hughes Aircraft и Radio Corporation of America.

В момента не е ясно с какво се занимава, но живее в скромна къща и кара непретенциозен автомобил Toyota Corolla, пише сп. "Нюзуик".