Бившият футболист на "Манчестър Юнайтед" Райън Гигс беше оправдан по делото за домашно насилие над бившата му приятелка Кейт Гривил и нейната сестра, предаде Би Би Си.

Сагата продължи повече от две години и половина. Един от най-великите в цялата история на "червените дяволи" беше арестуван през ноември 2020 г. по обвинения за насилие, контролиращо (или принудително) поведение. Той временно бе отстранен от поста селекционер на Уелс, но след това окончателно освободен.

Делото тръгна през миналата година, но съдебните заседатели не стигнаха до присъда, така трябваше да бъде рестартирано в Кралския съд на Манчестър на 31 юли.

Прокуратурата обаче е оттеглила и трите обвинения, така съдия Хилъри Манли днес е оправдала "уелския призрак", както някога бе наричан Гигс.

Дотам се стига най-вече поради факта, че Кейт Гривил - някогашна PR асистентка на бившия футболист, и нейната сестра "са изразили нежелание" да предоставят нови доказателства по делото. Така прокурорът Питър Райт е информирал съда, че няма повторно да внесе делото.

В мотивите на съдия Манли може да се прочете, че процесът се е "отразил зле" на Гривил и сестра й и техните семейства, вследствие на което те явно са решили да се оттеглят. Поне такова обяснение са дали пред обвинението.

Тук е намесен огромният медиен интерес, особено във Великобритания. През миналата година процесът бе следен подробно, най-вече от таблоидите. Вадени на показ бяха телефонни разговори, видеозаписи, sms-и, всеки един разпит и всяка една теза. Гривил има нов мъж в живота си и наскоро бе родила.

Питър Райт коментира пред Би Би Си, че не е било реалистично - при дадените обстоятелства, да се стигне до ефективна присъда, така общественият интерес вече не бил налице.

От своя страна Крис Доу, един от адвокатите на Гигс, коментира, че неговият клиент е "дълбоко облекчен", че делото е приключило и успешно е успял да се пребори по съдебен път, за да изчисти името си. Желанието му сега е продължи живота и кариерата си като невинен човек, добавя Доу.

Райън Гигс е разведен с бившата си жена Стейси, с която имат две деца. Той й е изневерявал многократно, включително с половинката на своя брат Родри. Двамата не си говорят. По време на разпитите в съда през м.г. Гигс призна, че е изневерявал и на Гривил, но отрече някога да е насилвал жена.