Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов е внесъл ново искане за отстраняването на Ясен Тодоров като зам.- директор на Националната следствена служба.

Това е второто предложение на Сарафов, който през май - все още като директор на Националното следствие, поиска Тодоров да бъде освободен като негов заместник.

Двамата изпаднаха в конфликт във връзка с разследването на взрива до кортежа на тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Сарафов атакува Гешев, а Тодоров му остана публино верен.

Той дори дойде на крака във ВСС - готов да дава сведения по първото искане за "импийчмънт" на Гешев - затгова, че е наредил, по думите на Сарафов, на мястото да отиде израелски експерт и да прави оглед - нещо което е грубо нарушение на НПК.

В края на юни Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обаче отказа на процедурно основание, че искане за освобождаване на зам.-директора на на НСлС може да внася само главният прокурор, но не и директорът на Следствената служба. Сега Сарафов отправя искането си вече в качеството си на временен ръководител на държавното обвинение, съобщава БНР. 

Гласуването ще бъде в сряда.