Сагата с безпределно верния на Иван Гешев Ясен Тодоров финишира по леко оперетния начин, по който беше започнала.

След дълго умуване днес Прокурорската колегия остави без разглеждане предложението на шефа (тогава) на Ясен Тодоров - Борислав Сарафов, той да бъде освободен като зам.-директор на националното следствие.

Просто казано - след войната, избухнала след "атентата" срещу Гешев, Сарафов повече не искаше този заместник.

Той депозира предложение в Прокурорската колегия от 12 май - Тодоров да стане обикновен следовател.

На 29 май становище - но вече в подкрепа на Ясен Тодоров, внася и Иван Гешев. 

Както и Клуб Z писа, колегията на 31 май веднъж вече се занима с въпроса. И ще не ще - независимо че мнозинството вече бе "взело завоя" анти-Гешев, трябваше да се съгласи с твърдяното от него: че заради особения статут на НСлС всъщност не нейният директор, а главният прокурор "пряко ръководи" - назначава и освобождава.

Самият Гешев се възползва от това си право навремето, когато след мандата му във ВСС отвори специален щат и направи Ясен Тодоров - зам.директор.

Казано просто - Борислав Сарафов, като директор на НСлС е имал само методически и други функции, които са ясно описани в закона. Щом няма нарочна заповед от Главния, не може да кадрува.

Така в послединя ден на май се взе решение преписката да се върне на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК), за да бъдел попълнен доказателственият материал.

Днес Огнян Дамянов (един от предложителите на "импийчмънта" на Гешев първия път, б.р.) прочете с равен тон познатите вече неща - и дори, че са направили сверка с последната релевантна заповед по темата от 18 декември 2017 г. на Сотир Цацаров и че в нея също не е предвидена възможност директорът на НСлС самостоятелно да внася предложения до кадровиците за назначаване или освобождаване на зам.ръководител.

При това положение Дамянов предложи, а мнозинството прие текста: оставя без разглеждане предложението на (тогавашния) директор на НСлС за освобождаване на Ясен Тодоров като недопустимо.

Решението може да се обжалва пред ВАС.

Естествено, още по-забавно става от факта, че след като категорично се установи, че не директорът на НСлС, а само главният прокурор може да „разжалва“ Тодоров, то тогавашният директор на НСлС междувременно стана... главен прокурор.