Карлос Алкарас е новият крал на "Уимбълдън" - испанецът за първи път в своята кариера спечели Откритото първенство на Великобритания, при това в епичен финал срещу шампиона Новак Джокович. Двамата водиха битка 4 часа и 42 минути, а резултатът е 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4.

Двубоят бе истинска класика и написа история, а Карлос спря няколко серии на Джокович. Той взе титла №2 от Големия шлем, след като през м.г. триумфира на US Open.

А Джокович пак се размина с календарен шлем. Той не бе губил на "Уимбълдън" от 2017 г., а на централния корт - от 2013 г. Имаше 15 поредни спечелени тайбрека в "мейджъри", но днес и на това бе сложено край.

Стана във втория сет, след като Джокович преподаваше в първия. Алкарас обаче отговори и показа, че няма да се даде. В третия Карлито проби рано, а в петия гейм двамата водиха битка, продължила 26 минути! Испанецът проби отново и малко след това направи пълен обрат.

Джокович изравни сетовете, но в петия Алкарас натисна спусъка отново рано с брейк и до края не сбърка. 

Мачът започна с труден сервис гейм за Джокович, който трябваше да спасява точка за пробив. Сърбинът обаче се справи и бързо пое пълен контрол над играта. Той поведе с 5:0 гейма преди Алкарас изобщо да вземе гейм в мача и избегне "геврек" на финал. 

Първият сет завърши за 32 минути, като световният №1 взе само 16 точки от 45 разиграни. 20-годишният испанец обаче показа, че е световен лидер и реализира първия си пробив в мача още в началото на втория сет, за да поведе с 2:0 гейма.

36-годишният Джокович не се пречупи и веднага успя да върне пробива, за да изравни за 2:2 гейма. Последваха минути, в които и двамата печелеха подаванията си сравнително лесно, което доведе до изиграването на тайбрек.

В него Джокович поведе с 3:0 точки и изглеждаше, че е много близо да вземе и втория сет. Алкарас намали изостването си на 2:3 точки с два отлични сервиса, след което сърбинът пробва къса топка, която обаче не успя да мине над мрежата за 3:3.

Джокович все пак стигна до сетбол при 6:5 точки, но след това направи две напълно идентични и крайно нехарактерни грешки. Той сбърка два удара от бекхенд, пращайки ги в мрежата, като и в двете ситуации не бе притеснен особено от Алкарас.

Така испанецът стигна до сетбол и с минаващ удар от ретур успя да вземе втория сет с 8:6 точки.

Водачът в световната ранглиста използва импулса от спечеления втори сет и стартира третия с пробив. Ноле имаше две възможности да върне брейка в четвъртия гейм, но Алкарас показа много зряла играе и задържа подаването си за 3:1 гейма.

Последва колосален пети гейм, който продължи изумителните 26 минути - само с няколко по-малко от целия първи сет. В него Алкарас и Джокович преминаха през 13 равенства, а испанецът успя да стигне до още един пробив при седмата си възможност.

Изостанал с 1:4 гейма и с два пробива, Джокович не вложи повече сили в опити да обърне третия сет и скоро след това той приключи при 6:1 в полза на по-младия му опонент.

Жокера предприе дълга близо 10-минутна пауза преди началото на четвъртия сет и се върна преобразен. Той спаси два брейбола във втория гейм, а малко след това нанесе и първия удар в сета. Той направи пробив за 3:2 гейма, възползвайки се от третия си брейкбол. 

Допуснатият пробив разстрои играта на Алкарас, който бе безупречен в предишните два часа игра. Испанецът не успя да върне пробива, а дори напротив - допусна още един такъв в последния гейм, като Джокович изравни сетовете след двойна грешка на съперника си.

В първите два гейма на решителния пети и двамата тенисисти пропуснаха по една възможност за пробив.

В третия гейм, в който на сервис бе сърбинът, пред Алкарас се откри нов шанс да спечели подаването на противника си и този път той успя да го направи. Това предизвика гневна реакция от страна на Джокович, който счупи ракетата си с удар в дървеното колче, поддържащо мрежата в центъра на полето.

Публиката, сред която бяха принц Уилям и Кейт Мидълтън, испанският крал Фелипе и куп звезди, го освирка.

До края Джокович вложи абсолютно всички усилия, за да върне пробива и да запази шансове за рекордния си 24-ти трофей в турнирите от Шлема, но младият Алкарас не трепна нито за момент и със спокойна игра на собствен сервис затвори мача с 6:4.

Звездите в ложата на "Уимбълдън"