Чехкинята Маркета Вондрушова спечели първата си титла от Големия шлем - на финала на "Уимбълдън" тя срази Онс Жабер (Тунис) с 6:4, 6:4 за едва 80 минути.

Тя е първата непоставена тенисистка - номер 42 в световната ранглиста до днес, която печели трофея на Откритото първенство на Великобритания след Били Джийн Кинг през 1963 г. Американката гледаше от ложата, в компанията на Мартина Навратилова и принцесата на Уелс Кейт Мидълтън.

А Жабер загуби втори пореден финал в Лондон, след като през м.г. отстъпи пред Елена Рибакина (Казахстан). Тук прибавяме и US Open през 2023 г.

В първия сет тунизийката поведе с 4:2 след два пробива, но Вондрушова взе следващите четири гейма, за да поведе в общия резултат.

Във втората част Жабер отново взе аванс - 3:1, но чехкинята изравни 3:3, а след това спечели три от следващите четири гейма и затвори двубоя с втория си мачбол.

24-годишната Вондрушова ще се изкачи до номер 10 в понеделник. Тя игра на втори финал от Големия шлем, през 2019 г. отстъпи в спора за титлата на "Ролан Гарос".

"Не знам какво се случва. Поздравления за Жабер, тя е невероятен човек и пример за всички нас. Пожелавам ти да спечелиш тази титла. След всичко, през което преминах, е невероятно, че сега съм тук и държа този трофей", каза чехкинята, обръщайки се и към своята опонентка.

През миналата година не игра в Лондон заради операция на китката.

"Беше трудно, първо играх на малки турнири, но успях да се върна. Искам да благодаря на моя екип, те са страхотни. Невероятно съм щастлива и горда от себе си. Бях много нервна преди мача, но съм благодарна на всички за подкрепата", добави Вондрушова.

Тя е третата чехкиня спечелила "Уимбълдън" след Петра Квитова и Яна Новотна.

"Наистина е много трудно да говоря в момента. Това е най-болезнената загуба в моята кариера. Поздравления за Маркета за невероятното представяне, знам, че тя имаше много контузии и съм щастлива за нея.

Ще ми бъде трудно сега, но няма да се предам, искам да се върна още по-силна. Беше невероятен турнир за мен. За съжаление, не успях да взема трофея, но ще го направя някой ден. Обещавам, че ще спечеля тази титла", каза тенисистката от Тунис.

И двете тенисистки по традиция бяха връчени от принцесата на Уелс - Кейт Мидълтън (горе). Мъжкият финал между шампиона Новак Джокович и Карлос Алкарас е в неделя.