Абсолютният новак в Първа лига "Крумовград" победи "Лудогорец" с 3:1 на старта на шампионата. Двубоят се игра в базата на "Ботев" (Пловдив), тъй като стадионът на дебютанта няма лиценз.

Това е втора поредна загуба на "орлите" и то за една седмица. Във вторник те паднаха от косовския "Балкани" във втория предварителен кръг на Шампионската лига. Предстои им реванш в сряда.

А историята отпреди точно 10 години се повтаря. Тогава тимът отстъпи на дебютанта "Любимец" с 0:1 в откриващия кръг на "А" група, след което Ивайло Петев бе уволнен. 

Тази вечер "Лудогорец" имаше инициативата и създаде много положения, но ги пропиля, а същевременно направи груби грешки в защита и като цяло демонстрира липса на баланс. Обратно - "Крумовград", съставен от опитни футболисти, играли в Първа лига, се възползва от възможностите си и се бори докрай.

Играч на мача стана вратарят Янко Георгиев, който отчая шампионите с впечатляващи спасявания, особено в края, когато натискът на символичните гости стана осезаем.

Божидар Кацаров засече топката след ъглов удар в 6-ата минута за 1:0, а в 17-ата Алекс Колев удвои, възползвайки се от "заспиване" в защитата на "Лудогорец". Фаворитът отвърна, но действията му бяха хаотични и бавни. Все пак Доминик Янков намали в 39-ата с индивидуална изява.

След почивката положението не се промени много - "Лудогорец" владееше топката, но рядко стигаше до добри възможности да стреля към Георгиев, а когато му се отдаваше, той беше без грешка.

Обратно - в 68-ата вратарят на тима в зелено Симон Слуга направи груба грешка и Мартин Сораков се възползва, 3:1.

До края пропуски за "Лудогорец" направиха Янков, Спас Делев и т.н. А Сораков изтърва да вкара за 4:1, откъснал се сам срещу Слуга в добавеното време.

Ивайло Петев заложи на много различен състав в сравнение с мача в Косово, но това няма как да е оправдание срещу "Крумовград".

"Берое" обърна "Пирин" в първия мач

Сезонът бе открит с мача "Пирин" (Благоевград) - "Берое" (1:2). 

Даниил Кондраков даде аванс на домакините в 22-ата, ала гостите стигнаха до обрат с попадения в края на първото и началото на второто полувреме. И двете попадения отбеляза Вини Трибуле - в 45-ата и 50-ата.

Тимът на "Берое" е воден от аржентинеца Густаво Араголаса, а повечето играчи в титулярния състав са негови сънародници.

В събота са мачовете "Левски" - ЦСКА 1948 и "Арда" (Кърджали) - "Черно море", в неделя: "Локомотив" (Пловдив) - "Ботев" (Пловдив) и "Хебър" - ЦСКА-София, а в  понеделник "Локомотив" (София) - "Ботев" (Враца) и "Етър" - "Славия".