Новият сезон в българския професионален футбол започва днес с два мача в Първа лига. От 18:45 часа "Пирин" (Благоевград) приема "Берое", а от 21 ч абсолютният новак в елита "Крумовград" играе с шампиона "Лудогорец".

"Пирин" и "Берое" едва се спасиха от изпадане в края на миналия шампионат, а оттогава и в двата клуба настъпиха много промени.

Налице са доста притеснения за финансовото оцеляване на "орлетата", водени от треньорски тандем - Радослав Митревски и Мирослав Митев, след като Христо Янев напусна.

"Берое" се сдоби с нов собственик - американската мениджърска агенция CRD Sport. Начело на клуба, придобивайки акциите, застана бизнесменът Ернан Бенато, който е аржентинец.

Логично, старши треньорът е негов сънародник - Густаво Араголаса. В тази посока е и селекцията - преобладават футболисти от тази страна (дотук 7!), а тепърва ще бъдат привличани и още. Така се очертава цяла аржентинска колония в Града под аязмото.

"Крумовград" от едноименния южен град в област Кърджали ще приеме "Лудогорец" на стадиона в базата на "Ботев" (Пловдив) в "Коматево". Доскоро там играеха "канарчетата", но през пролетта се преместиха на новопостроения ст. "Христо Ботев".

За разлика от беройци, в този клуб залагат на бразилци, а старши треньор е сърбинът Неманя Миланович. През миналия сезон, в който "Крумовград" играеше във Втора лига, през треньорския пост мина и Велислав Вуцов.

В същото време "Лудогорец" се намира в деликатен момент. Отборът, който стана шампион на косъм и до голяма степен заради грешките на конкурента ЦСКА-София, закъсня със селекцията, има доста контузени и наказани титуляри.

Въпреки това "Крумовград" не би трябвало да е препятствие, но кой знае - два пъти в кратката си история "орлите" са губели на старта на сезона от новаци, при това все южняци - "Любимец" и "Хасково". В първия случай наставник бе сегашният - Ивайло Петев, след което бе уволнен.

Във вторник "Лудогорец" загуби тежко от "Балкани" (Косово) в квалификациите на Шампионската лига, така визитата в Пловдив ще е с мисъл и за реванша в сряда. Ранно отпадане в турнира ще прати тима в Лигата на конференциите, но това изобщо няма да е утеха, а нищо чудно да доведе и до трусове в клуба.

Първият кръг продължава през уикенда и завършва в понеделник. Вниманието привлича двубоят "Левски" - ЦСКА 1948 от 18:45 утре на "Герена", а в неделя от 18:30 ч е дербито на Пловдив "Локомотив" - "Ботев". В неделя ЦСКА-София гостува на "Хебър" от 21 часа.