Решенията на Министерския съвет за военна помощ за Украйна трябва да се одобряват от Министерски съвет - за това настояват от БСП, обяви лидерката на партията Корнелия Нинова.

По-рано днес ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на решение България да предостави на Украйна БТР - като Даниел Митов от ГЕРБ обяви, че ще дадем над 100 машини. Ивайло Мирчев от ПП-ДБ пък поясни, че това е техника, която е купена по време на Възродителния процес и никога не е ползвана след това, а и не е част от армията - а собственост на МВР.

"Първо - всичко, което МО и МВР изчистват от складовете си, за да представят на Украйна, да бъде одобрено от Народното събрание, както и да бъде предоставен ясен времеви график кога тези стоки ще бъдат възстановени.

Даваме си сметка, че в момента тези бързи действия и решения за опразване на складовете на Българската армия и на МВР поставят под риск българските отбранителни способности и българската национална сигурност", заяви Нинова.

Съответно социалистите внасят два проекта на решение. Едното прави промени в решението, прието на 6 юли, което задължава МС да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната. То няма отношение към бронетранспортьорите - те са на МВР.

"Второ, внасяме проект за решение споразумението между България и Украйна за предоставяне на военно-техническа помощ отново да мине през Народното събрание и в него да бъде записано, че всяко конкретно решение на Министерския съвет, извън тези за складовете, да минава за одобрение на Народното събрание", обясни още Нинова.

По-рано днес Станислав Балабанов от "Има такъв народ" също се изказа критично към решението на управляващите.

"Много ясно трябва да се каже, че на първо място трябва да е българският интерес, състоянието на българската армия и сигурността на стратегическите ни обекти", заяви той.