„Днес се срещаме като равни. Очаквам деня, в който ще се срещнем като съюзници.“

Това заяви днес генералният секретар на НАТО във Вилнюс при посрещането на Володимир Зеленски. Украинският президент пристигна на двудневната среща на върха.

„НАТО ще продължи да бъде с вас колкото е необходимо“, увери Столтенберг.

Вчера стана ясно, че Украйна ще бъде приета в НАТО, но не веднага, а когато изпълни всички условия на съюзниците.

Зеленски приветства днес очакваното обявяване на гаранции за сигурност от страна на Г-7 за Украйна. Той обаче подчерта, че тези гаранции не могат да заменят бъдещото присъединяване на Украйна към НАТО.

"Гаранциите за сигурност са много важни за украинския народ, но това са гаранции за Украйна по пътя ѝ към присъединяването към НАТО", а не "вместо (присъединяване към) НАТО", заяви Зеленски на съвместната пресконференция със Столтенберг. "Най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО", каза той и изрази увереност, че страната му ще се присъедини към алианса след войната. "Ще направим всичко възможно това да стане факт".

Членовете на Г-7 (САЩ, Обединеното кралство, Франция, Канада, Германия, Италия и Япония) ще представят днес план за дългосрочни ангажименти за сигурността на Украйна.

Когато Русия нахлу в Украйна, руският президент Владимир Путин "подцени смелостта на украинския народ, куража на украинските сили и решителността на украинското ръководство. Но той подцени и единството и силата на НАТО", заяви Столтенберг. Алиансът ще остане с вас колкото дълго трябва, каза той и допълни, че съюзниците са предоставили десетки милиарди в помощ на Украйна.

"Създадохме нов съвет НАТО-Украйна и дадохме обещание, че Украйна ще стане член, приехме нова програма за трансформиране на украинските въоръжени сили от такива от съветската епоха в такива с оперативна съвместимост с НАТО. Украйна е по-близка с НАТО от когато и да било, премахнахме изискването за План за действие за членство – една от стъпките, които трябва да бъдат изпълнени от всяка държава кандидат".

Володимир Зеленски каза още, че страната му се нуждае от оръжия с голям обсег, за да се бори с руските сили в Украйна и че ще повдигне въпроса в преговорите с американския президент Джо Байдън. Президентът допълни, че гаранциите за сигурност ще покрият сфери, в които Киев вече е получил подкрепа, но ще има и допълнителни аспекти като противовъздушна отбрана и военни летателни апарати.

"Искам да постигна успех на тази среща на върха за всички – за нашите войници, за нашите граждани, за нашите деца и особено гаранциите за сигурност, които са толкова важни за народа", каза Зеленски. "Важният резултат тук е признанието, че Украйна не се нуждае от План за действие за членство по този път (към НАТО)". 

По думите му украинските войници са натрупали опит в сътрудничеството с различни държави членки на алианса.

Хиляди украински войници са обучавани от западните партньори на Киев. Украйна също така е силно зависима от западните оръжейни доставки за борба с руските сили, които започнаха пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.

Вчера отпадна изискването Киев да изпълни Плана за действие за членство – списък с политически, икономически и военни цели, които други източноевропейски държави трябваше да изпълнят, преди да се присъединят към алианса. Това на практика премахна едно от препятствията по пътя на Украйна към НАТО.

НАТО изпраща "значителен" пакет помощ на  Киев

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на НАТО "единодушно се съгласиха" да изпратят "значителен" пакет помощ на Украйна, каза пред репортери в сряда Аманда Слоут, старши директор на Съвета за национална сигурност за Европа. Тя отказа да предостави подробности.

Алиансът ще проведе среща на Съвета НАТО-Украйна, преди Байдън да се срещне със Зеленски, като в дневния ред е заложено да бъде приета "близка и дългосрочна подкрепа за Украйна". По-късно в сряда американският президент ще държи реч за външната политика, която ще отрази силата и мощта на НАТО, добави Слоут.

Германия ще достави нови системи "Пейтриът" и ракети за тях

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна за втория ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва. Там той проведе разговор с германския канцлер Олаф Шолц. 

След срещата началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак загатна в социалната мрежа, че е постигната договорка между двете страни за доставка на ракети.

Минути по-късно Зеленски разбули мистерията.

"Продължихме разговора за гаранциите за сигурност на Украйна по пътя ѝ към НАТО с канцлера Шолц. Благодарим ви за вашата подкрепа! Има споразумение за допълнителни системи "Пейтриът" и ракети за тях от Германия. Това е много важно за защитата на живота в Украйна от руския терор! Обсъдихме по същество по-нататъшното дългосрочно отбранително сътрудничество между Украйна и Германия, включително функционирането на центрове за ремонт на западна техника. Благодарен съм за готовността на Германия за дългосрочна, многогодишна подкрепа на Украйна и нашата защита на свободата. Дългосрочните програми за подкрепа са най-добрият сигнал към света, че нашата Европа ще остане пространство на сигурност и мир".

Зеленски: Имаме три приоритетни въпроса във Вилнюс

Преди срещата с Шолц Зеленски съобщи пред репортери, че има "три приоритетни въпроса" в дневния ред във Вилнюс: нови оръжейни пакети, покана за членство в НАТО и "гаранции за сигурност на Украйна по пътя към НАТО".

"Искаме да сме на една и съща страница с всички... и разбирам, че ще получим тази покана, когато мерките за сигурност позволят", каза държавният глава.

Норвегия изпраща дронове на Украйна

Норвегия изясни днес естеството на допълнителната военна помощ, която планира да предостави през 2023 г. на Украйна, включително свръхлеки дронове, елементи на системи за противовъздушна отбрана и хранителни дажби за украинските военнослужещи, предаде Франс прес.

Норвежкото правителство обяви вчера, че ще увеличи военната си подкрепа за украинската армия, отделяйки за тази година допълнителни 2,5 млрд. норвежки крони (около 220 млн. евро) от многогодишния пакет, предвиден за тази цел.

Това ще увеличи военната помощ на Норвегия за Украйна до 10 млрд. крони, спрямо първоначално предвидените за тази година 7,5 млрд. крони, в допълнение към 7,5 млрд. крони хуманитарна помощ.

До днес Осло не беше уточнил естеството на оборудването, което ще бъде изпратено на Украйна.

То ще включва 1000 свръхлеки дрона от типа "Блек хорнет", елементи от ракетни системи за противовъздушна отбрана "НЕЙСАМС", които ще допълнят системите от същия тип, които Литва планира да достави на Украйна, както и десетки хиляди хранителни дажби за украинските войници, каза днес норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам. Цялото това оборудване се произвежда в Норвегия.

Скандинавската страна е заделила многогодишен пакет от 75 млрд. крони, предназначени за гражданска и военна помощ за Украйна за периода 2023-2027 година.

Първоначалната цел беше тази помощ да се изплаща в размер на 15 млрд. крони годишно. Но вчера в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре обяви, че помощта ще бъде увеличена до 17,5 млрд. крони (гражданска и военна) тази година, аргументирайки се, че „сега това наистина е необходимо“.

След като се превърна в основния доставчик на природен газ за Европа миналата година, Норвегия до голяма степен се възползва от скока в цените на въглеводородите след началото на конфликта в Украйна, посочва АФП.