Върховният административен съд като последна инстанция потвърждава със свое решение санкции срещу Петьо Блъсков и неговия т. нар. вестник "Труд". Причината е преводна руска статия със заглавие "Педерастите в САЩ бият тревога".

Окончателното решение на ВАС - тричленен състав е от 10 юли и напълно се припокрива с решения в същата посока на Комисията за защита от дискриминация и Административен съд-София град. Иначе казано - нито една инстанция не е била на различно мнение.

История за омраза, руски опорки и... още нещо

Делото е образувано по жалба на ЛГБТИ активиста Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК), съобщават оттам. Преводен материал от РИА "Новости", публикуван от вестника през септември 2019 г., е със заглавие „Педерастите в САЩ бият тревога".

Статията прави общ обзор на влошаващия се обществен климат спрямо нехетеросексуалните хора в САЩ под управлението на администрацията на президента Доналд Тръмп. В същото време публикацията алармира как гей хората участват в политическия и обществен живот, което е окачествено като „зараза". За пример се сочи, че гей хора заемат преподавателски позиции в академичната общност.

Статията ясно прокарва внушението, че гей хората са „извратени" и поради това – опасни за децата. По техен адрес са ползвани епитети като „педерасти", „содомоти" и „перверзници". Статията дори обяснява, че осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека срещу Руската федерация са продукт на работещи там „перверзници". С тези процеси статията свързва Истанбулската конвенция и законодателството срещу домашното насилие, което целяло „унищожаването на семейството" – тези, широко лансирани и у нас, пишат от БХК.

Така за пръв път през ноември 2021 г. Комисията за защита от дискриминация се произнася с решение срещу „Труд" и издателя му, като ги задължава да въведат вътрешен механизъм за самоконтрол и недопускане на дискриминация, с който да бъдат запознати всички служители на медията; да докладват на Комисията за резултатите в 30-дневен срок и да премахнат статията от електронното съдържание на вестника.

Вместо това "Труд" жали пред Административен съд София-град решението, но през юли 2022 г. той го потвърждава. Медията стига до ВАС.

В решението си от вчера върховните съдии потвърждават становището на първоинстанционният съд. Те установяват, че с изразите „педерасти", „содомоти" и „перверзници" недвусмислено се насажда враждебност, нетърпимост, непоносимост и изключване на гей хората. Съдиите подчертават, че изразите „не засягат конкретно лице, а цяла група лица".

Върховните съдии посочват, че свободата на словото не е абсолютна и че с явлението, известно като „реч на омразата", се накърнява доброто име и достойнството на личността и се създава принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда.

„От 2018 г. насам България е подложена на системна пропагандна кампания против правата на ЛГБТИ хората и против правата на жените", коментира Радослав Стоянов от БХК.

Тази статия е пример за развихрянето на кампания, която представя гей хората като педофили, а Истанбулската конвенция като сатанински инструмент за смяната на пола на всекиго, казва още той той.

"Лъжата за „джендър идеология" не подмина Конституционния съд, а една партия организира сега и референдум въз основа на тази лъжа. Решението на върховните съдии връща надеждата за нормалност и законност по отношение на защитата на ЛГБТИ хората от дискриминация. Общественият дебат по такива въпроси трябва да се води с приличие", допълни още Стоянов.

Според окончателния акт на ВАС„Труд Медиа“ ЕООД ще трябва да плати на Комисия за защита от дискриминация сумата от 100 лева разноски за юрисконсултско възнаграждение, както и 1500 лв. на адвокат Д. Драгиева разноските за адвокатско възнаграждение в размер на 1500 лв.