Цяло воинство от депутати и бивши миистри на ГЕРБ излезе днес на улицата, за да защити репресирания по думите им вестник "Труд". Под валящия обилно сняг, с по един брой от днешния тираж в ръка, чиято челна страница е озаглавена "Убиват "Труд", десетки представители на бившата управляваща партия, начело с бившите министри Теменужка Петкова, Костадин Ангелов, депутата Тома Биков, Любен Дилов-син, Маноил Манев, бившият шеф на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов и мн. др., отидоха пред сградата на Министерство на културата и струпаха вестниците пред прага му.

Причината е ясна: изгонването на "Труд" от редакцията му, която се помещаваше в Музея на социалистическото изкуство, собственост на МК.

Служебният министър Велислав Минеков, още при встъпването си в длъжност, обяви, че редакцията трябва да напусне сградата заради неплатени над 100 000 лева наеми и режийни разходи, които обаче предишното ръководство на министерството не си е търсило (днес дори бе разпространена сумата над 260 000 лв., б.р.).

Сагата е на поне половин година, но вчера се стигна до принудително запечатване на сградата, бяха сменени дори ключалките, а главният редактор Петьо Блъсков обяви гражданско неподчинение на журналистите.

Темата обаче бе подета от ГЕРБ, като оттам още вчера защитиха вестника с мотива - репресиран е от властта.

Отделно, неотдавна Минеков се закани и че ще изгони партията от централата й, която се намира в т. нар. Малко НДК.

"Против сме да се вадят политически партии от централите им. Така както се опитаха да извадят и БСП преди месец. Ако се опитат по някакъв начин да ни извадят от централата, ще се сблъскат челно със стена. Ние имаме стотици хиляди симпатизанти. 

Ще видят много тежък отпор от наша страна, много тежък", закани се депутатът Тома Биков.

Любен Дилов-син пък осъди медиите - липсвало солидарност и реакция от тяхна страна.

"Лошо впечатление прави медийната реакция.

Днес това ще се случи с "Труд", утре с вас", заяви той.

И определи като "смехотворна" реакцията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) от днес, в която оттам посочиха, че свободата на словото не предполага привилегии. Както и че близки до властта медии са получавали привилегировано отношение, а когато то бъде прекратено, се представя като репресия.

Според Тома Биков по време на акцията във вестника са присъствали хора, на които мястото им не е било там. И назова конкретна личност - съветникът на министъра на културата Светослав Трайков. Биков каза още, че на името на Трайков е регистриран сайт за фалшиви новини.

Биков разказа и, че вестник "Труд" са искали да си платят режийните, но от министерството не им издавали фактура в продължение на месеци.

На въпрос защо нямаше такава пламенна защита от страна на ГЕРБ, когато журналисти бяха бити по време на антиправителствените протести миналото лято, се включи пиарът на партията Никола Николов.

"Бе колега, вие не сте подготвен, бе! Имаше позиция на ГЕРБ. Поне по пет телевизии излязохме, поне по пет. Кой ви диктува на вас въпросите?!", реагира Николов срещу журналиста, задал въпроса.