Регионален план за защита на Средиземно и Черно море ще бъде приет на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли.

Това съобщи днес генералният секретар Йенс Столтенберг.

Става дума за общо три регионални плана за защита на съюзниците. Столтенберг мотивира приемането им като необходимост от подсилване на отбраната и възпирането от страна на алианса. Те ще бъдат насочени срещу двете най-големи предизвикателства за НАТО - Русия и тероризма.

Единият план ще е за севера и ще обхваща Атлантическия океан и европейска Арктика. Вторият ще е за центъра и ще покрива Балтика и Централна Европа. А третия план е за юга и ще включва Средиземно и Черно море.

За изпълнението на тези планове НАТО ще разположи 300 000 военнослужещи във висока степен на готовност, включително значителна въздушна и морска бойна техника.

Също на срещата във Вилнюс, на която ще присъства и украинският президент Володимир Зеленски, НАТО ще приеме пакет от 3 елемента, с който да приближи Украйна към себе си.

„Първо, ще договорим многогодишна програма за помощ, която да гарантира пълна съвместимост между украинските военни сили и НАТО. Второ, ще подобрим политическите ни връзки, като създадем Съвет „НАТО-Украйна“. И трето, очаквам съюзниците да препотвърдят позицията си, че Украйна ще стане член на НАТО и ще се обединят около това как да я приближат към тази цел“, каза Столтенберг.

По отношение на членството на Швеция в алианса, на което се противопоставя Турция, Столтенберг каза, че все още има проблеми, които трябва да се предолеят. По тази причина той ще проведе среща с турския президент Реджеп Ердоган и шведския премиер Улф Кристершон в понеделник във Вилнюс.