След среща с президента на Чехия Петър Павел в Прага в четвъртък вечер, украинският държавен глава Володимир Зеленски призова НАТО да предприеме конкретни стъпки към приемането на Украйна в aлианса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна може да разчита на по-нататъшната подкрепа на Чешката република при защитата си от руската агресия, увери Павел след срещата. Той изрази подкрепата на Чехия за кандидатурата на Украйна да се присъедини към НАТО и към Европейския съюз

"Трябва да се каже напълно ясно, че в интерес на Чешката република е Украйна, веднага щом войната приключи, да започне преговори за членство в НАТО, защото това е в интерес и на нашата сигурност, регионалната стабилност и икономическия напредък", каза Павел.

От своя страна украинският президент заяви, че предстоящата среща на НАТО във Вилнюс трябва да се фокусира върху действително съдържание и да даде "ясен сигнал" за бъдещото членство на Украйна в Алианса.

"Говорим за ясен сигнал, конкретни неща в посока на покана", каза Зеленски на пресконференцията с чешкия си колега. "Нуждаем се от този стимул. Нуждаем се от честност в отношенията ни", допълни украинският президент.

Той заяви, че страната му се нуждае от много повече от общи изявления, че вратата на НАТО е "отворена".

Зеленски пристигна в чешката столица след посещението си в София.

Днес той ще бъде в Истанбул, където ще разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.