Беларуският президент Александър Лукашенко, с чието посредничество миналия месец беше сключено споразумението за прекратяване на въоръжения бунт на наемническата група "Вагнер" в Русия, съобщи днес, че лидерът й Евгений Пригожин не е в Беларус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На 27 юни Лукашенко обяви, че Пригожин е пристигнал в Беларус като част от споразумението за прекратяване на метежа.

"Що се отнася до Пригожин, той е в Санкт Петербург. Той не е на територията на Беларус", заяви обаче днес пред репортери беларуският президент. Той добави, че Пригожин е напълно свободен и Путин няма да "го затрие".

Лукашенко каза, че предложението към "Вагнер" да разположи някои от бойците си в Беларус - възможност, която предизвика опасения сред съседните страни от НАТО - все още е в сила. По думите му Беларус е предложила на частната военна компания няколко бивши военни лагера за настаняване, но тя има собствено виждане по въпроса и той все още не е решен.

Лукашенко каза, че не смята, че това би представлявало риск за Беларус и не мисли, че бойците от "Вагнер" биха се вдигнали на оръжие срещу страната му. Той добави, че Беларус ще подпише договор с "Вагнер", ако нейни бойци бъдат разположени в страната.

Беларуският президент каза още, че очаква украинските въоръжени сили да опитат да направят нещо сериозно на фронта преди срещата на върха на НАТО в Литва идната седмица. Подобен ход от страна на Украйна би довел до унищожаването на нейните най-добри резерви и погребването на бойните ѝ способности, коментира той.

Няма никакви доказателства Украйна да предприема офанзивни маневри край северната си граница.