"Походът за справедливост" бе насочен срещу предателите.

Това обяви шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин в една от първите си публични изяви след т.нар. гражданска война от 24 юни. На тази дата той нахлу заедно със своите "музиканти" на руска територия, превзе Ростов на Дон и Воронеж и достигна на около 200 км от Москва преди да прекрати безцеремонно военната кампания.

Изявление на бизнесмена бе публикувано в канала му "GREY ZONE" в "Телеграм".

"Днес се нуждаем от подкрепата ви повече от всякога. Благодарим ви за нея. Искам да разберете: нашият "марш за справедливост" целеше да се борим срещу предателите и мобилизацията на нашето общество. Мисля, че постигнахме голямата част от това. Уверен съм, че в близкото бъдеще ще постигнем нови победи на фронта."

Всъщност "маршът" не постигна нито една от целите на Пригожин:

1. Бунтът не доведе да свалянето на враговете на Пригожин и ръководители на руската армия - военния министър Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

2. "Вагнер" ще оцелее, но ще бъде бледо подобие на добре финансираната от държавата елитна армия, каквато бе в началото на войната.

3. След края на метежа Пригожин е "персона нон грата" в Русия. Той намери убежище в Беларус, където се изгражда база на "Вагнер". По данни на "Медуза" едва 1000 от "вагнеровците" са последвали военноначалника си. 

Днес министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу коментира за пръв път бунта на Пригожин:

"Тези планове се провалиха най-вече защото личният състав на Въоръжените сили показа вярност към своята клетва и военния си дълг. Провокацията не оказа влияние върху действията на войските. Те смело и самоотвержено продължиха да изпълняват възложените им задачи".