ВСС ревизира решението си от 22 юни и спря откритата тогава процедура за избор на нов главен прокурор. Това стана с пълно единодушие.

Като основен аргумент бе изтъкнато, че междувременно КС е допуснал искането на Иван Гешев, който атакува текстове от НПК и Закона за съдебната власт, променени от действащото Народно събрание. Те пряко касаят и начина на избиране (и съответно на уволнение) на главния прокурор - с 13 гласа. 

Към този аргумент в уводните си думи днес правосъдният министър Атанас Славов добави и друг - че се чакат и конституционни промени в две посоки, като вероятно в голяма степен ще се измени статутът на главния прокурор, а други касаят и самия ВСС - той може да бъде разделен на два съвета.

Според него този процес ще се развие в следващите от 4 до 6 месеца и е редно да се избира главен прокурор, когато са налице новите условия.

За спиране неотдавна призоваха и партиите от парламента - включително ДПС и ГЕРБ.

Клуб Z припомня, че на заседание, продължило до вечерта на 22 юни, Пленумът все пак "натисна газта" и мълниеносно откри процедура за избор на нов главен прокурор. Това стана въпреки контрааргументите на някои от уважаваните членове на Съвета като председателя на ВКС Галина Захарова или Цветинка Пашкунова. Според приетата хронограма дори днес трябваше да е първият ден, в който се приемат кандидатури.

Днес Пашкунова повтори аргументите си отпреди две седмици -  че съветът е бил длъжен да открие процедурата, но да я спре на база Административнопроцесуалния кодекс, който е ясен:

"Чл. 54 Административният орган спира производството,... когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон."

Накъде ще гласва мнозинството стана съвсем ясно, когато дмата взе Георги Чолаков, председател на ВАС. Той повтори мнението - че редно е, щом КС е допуснал да разглежда искането на Гешев, процедурата да се спре.

Той обаче не пропусна да "намекне" на министъра на правосъдието - че това ще стане само на законовото осонвание от АПК, а не поради причините, които Славов изреди - за това какво щели да решат политиците.

В същата посока се изказа и другият лидер на мнение - Боян Магдалинчев: че тогава законно са стартирали процедурата, а сега определено трябва да я спрат.

Така, леко абсурдно, питането на Гешев до КС, посредством което яростно се опитваше да брани поста си, помогна на... Борислав Сарафов, който сега остава необозримо дълго време на въпросния пост.