Изненадващо, от Движението за права и свободи призоваха днес Висшия съдебен съвет да не избира нов главен прокурор. Призивът дойде от лидера на партията Мустафа Карадайъ и основния й говорител Делян Пеевски в кулоарите на парламента. А е изненадващо, защото до момента от ДПС не са коментирали стеклите се обстоятелства след освобождаването на Иван Гешев и спорното назначаване на заместника му и доскорошен съратник Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. Днес обаче от Движението дадоха заявка, че призивът им трябва да бъде облечен в декларация, която да приеме цялото Народно събрание.  И факт - такава декларация се озова в деловодството на парламента, подписана от Бойко Борисов, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Никола Минчев, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и др. - т.е. от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

До момента само от "Продължаваме промяната-Демократична България" призоваваха сегашния ВСС да не пристъпва към нов избор, като се мотивираха с неговата ниска легитимност, както и с това, че се готвят изменения в Конституцията и е логично нов обвинител номер едно да бъде избран след това. От обединението обаче атакуват и самата личност на Сарафов, както и начинът, по който бе избран - набързо и без решение на Пленума, а само на Прокурорската колегия.

Отделно, целият вече избран състав на следващия Съвет трявба да бъде подменен с последните изменения в НПК и Закона за съдебната власт, като и сега действащият е с изтекъл мандат. (Мнозинството в НС обаче отказва да започне процедурата, б.р. - пак с мотива, че тя трябва да изчака конституционните изменения).

Днес "говорителят" Пеевски посочи същите аргументи като тези на ПП-ДБ, за да призове ВСС да не задейства процедурата.

"Не е логично един ВСС с изтекъл мандат, макар и легитимен, да избира главен прокурор за следващите седем години" - заяви той. - "Няма легитимност", допълни Пеевски.

Въпреки това, след назначаването на Сарафов за и.ф. главен прокурор, ВСС веднага стартира процедурата за нов титуляр - номинаците би трябвало да почнат другия четвъртък, на 6 юли. В същото време от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се разбраха преди ден, че ускоряват работата по проекта за изменения в основния закон, като за да се отпуши процесът Пеевски даде заявка, че излиза от конституционната комисия, за чийто чллен бе избран въпреки съпротивата на обединението. Амбицията е другия месец да има готови текстове, които да тръгнат по каналния ред в комисията.

Проектът обаче трябва да е един. Затова неразбираеми останаха днес думите на Делян Пеевски, че в комисията ще бъдат внесени всички налични проекти. Такива имат от ПП-ДБ, ДПС, както и ГЕРБ. Последната предстви свой проект през 2020 г., когато под натиска на уличните протести премиерът тогава Бойко Борисов обяви "рестарт" на републиката с изменения в основния закон, които бяха подложени в последствие на критики и дори осмиване. Към момента не е ясно дали ГЕРБ смята да внесе свои текстове. За да се внесе един проект за промяна в Конституцията обаче са нужни 60 депутатски подписа, с каквито ДПС не разполага самостоятелно. Така че все пак се предполага, че ще работи работна група до представянето на общ проект - каквато бе и заявката отпреди ден.

Бетониран ли е Сарафов?

От ДПС днес обаче не коментираха личността на самия Сарафов. На въпрос дали подкрепят инициативата на министъра на правосъдието Атанас Славов да атакува пред Върховния административен съд начичнът, по който той бе избран за и.ф. главен прокурор, Пеевски посочи само: "Какво значи да подкрепяме? Правосъдният министър решава да се възползва, според него, от негово право, нека го направи, съдът решава."

"Много по-легитимен ще бъде един избор, който да бъде направен от обновения вече кадрови орган, отколкото от сегашния, който впрочем не показа и с избора си на изпълняващ длъжността главен прокурор, че е способен на обективен, безпристрастен и качествен избор", коментира и Никола Минчев. 

На въпрос дали с този призив няма риск да се бетонира Сарафов, което се твърди, че работи в интерес на ГЕРБ и ДПС, Минчев посочи, че по-малкото зло е той да остане още малко на поста, отколкото този ВСС да избере нов главен прокурор.

"Това, което искаме в момента да направим, е да отговорим на очакванията на обществото да има прозрачен и справедлив избор на нов главен прокурор" - коментира и Деница Сачева (ГЕРБ).