Правната комисия на парламента отхвърли провеждането на референдум за еврото, иницииран от "Възраждане". 7 бяха "за", 8 "против" и 7 "въздържали се".

Ако и пленарната зала го отхвърли, то вероятно въпросът ще стигне до Конституционния съд. Това означава, че той може да се отложи за повече от година.

В началото на дебата експерти коментираха, че референдум за еврото не може да има. Според тях такъв би нарушил ограничението, че не може да има допитвания по договори, които вече са ратифицирани от България.

Те определиха предложението като нецелесъобразно и противоконституционно. И обясниха, че това, че са се подписали определен брой хора, не задължава Народното събрание да приеме решение, ако референдумът противоречи на законодателството.

Шефът на БНБ Димитър Радев изтъкна, че терминът "официална валута" не съществува в законодателството. Използва се терминът "парична единица". Той допълни, че ако левът стане "единствена официална валута", както е записано в предложението за въпрос на референдума, това ще върне режима отпреди 1989 г.

Радев обясни, че в момента еврото е един вид резервна валута за валутния борд. И ако това се промени това би било сериозен проблем. Според него дори само провеждането на този референдум, независимо от резултата, ще разклати доверието в България в международен план.

В дебата се включиха предимно депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане".

Явор Божанков ("Продължаваме промяната - Демократична България") заяви, че рефендумът е демократично средство, но е опасен, когато се използва от хора, които не са демократи. Той заяви, че референдумът противоречи на Конституцията. Според него инициаторите на референдума са били наясно, че той е противоконституционен и са търсили възможности да заобиколят основния закон.

"Самата агитация за този референдум е преминала с манипулативни аргументи", каза още Божанков.

Докато той говореше депутат от "Възраждане" му заяви "Ще ти се стъжни". Чу се, че е имало заплахи за физическа саморазправа.

"По същество това не е референдум против еврото, това е референдум против Европа", каза още Божанков.

Той призова всяка парламентарна група да заяви своята позиция.

Депутатите от "Възраждане" предизвикаха безредици. Божанков обясни, че парламентарист от тази партия се е опитал да му вземе телефона.

Антоанета Цонева ("Продължаваме промяната - Демократична България") изтъкна, че цялата кампания около референдума е била под мотото "Не на еврото", което се различава от това, което инициаторите на референдума твърдят - че са само за отлагане на въвеждането на еврото.

Мартин Димитров ("Продължаваме промяната - Демократична България") изтъкна, че ако въпросът мине така, както е зададен, това поставя под заплаха валутния борд, защото еврото е резервна валута за този борд. Той призова и депутати от други парламентарни групи да вземат думата.

Марин Маринов (ГЕРБ) заяви, че понякога без думи може да се заяви ясна позиция. Гроздан Караджов ("Има такъв народ") заяви, че подкрепя въвеждане на еврото, но изтъкна, че всеки демократ трябва да подкрепя референдумите.