Парламентът може да отложи референдума за еврото, иницииран от "Възраждане" за повече от година. Това стана ясно от думите на доц. Наталия Киселова пред Нова нюз. Срокът, в който парламентът трябва да се произнесе по този референдум, изтича в петък.

"Ако парламентът одобри да се проведе референдум, "Продължаваме промяната - Демократична България" ще оспори пред Конституционния съд това решение. Ако откаже, "Възраждане" и "Има такъв народ" ще сезират Конституционния съд за отказа.

И в двата случая се отива пред Конституционния съд, но ако има прието решение, съдът ще трябва да се произнесе в едномесечен срок. Във вторият случай, процедурата може да прехвърли повече от година", обясни тя.

Според Киселова парламентът има няколко варианта за действие.

"Първият е да приеме предложения въпрос без да се намесва в редакцията, вторият е да го отхвърли, какъвто случай досега не е имало. Възможно е и да се предложи да се промени срокът за приемане на еврото - редакция на текста на референдума - НСИ и Евростат ще преценят кога България е достигнала нужните икономически показатели за приемане на еврото", обясни Киселова.

Тя коментира и дали парламентът ще наруши Конституцията, ако допусне този референдум, каквито мнения вече се чуха от юристи.

"Законът не е предвидил предварителен контрол на въпросите, представени от Инициативен комитет, които предстои да се обсъдят от Народното събрани. Поради тази причина, едва когато един референдум влезе за объждане, тогава може да се каже дали е противконституционен. Законът е дал възможност да се прередактира въпросът", каза Киселова.

И допълни:

"При редактиране на въпроса вече може да се мисли за постигане на икономическите критерии. Две неща трябва да присъстват в дебата - в кой момент България ще има определен процент от доходите спрямо общия за еврозоната, както и да се направят разяснителна кампания и такава за плащане с карти".

Юристът Атанас Кирчев смята, че референдумът за запазване на лева е категорично противоконституционен.

"Ще се стигне до сезиране на Конституционния съд, нещата са ясни. Ясно са фиксирани условията за приемане на еврото, без фиксиран срок. Един евентуален референдум, който да отложи приемането на еврото би променил една международно уредена процедура", заяви той.

И допълнни, че има много сериозна правна обосновка за недопускане на референдума.

"При страните членки в началото винаги има по-голямо отхвърляне на еврото, впоследствие с разясняване и повече информираност, страховете отпадат. В България има много силна антиеврокампания, организирана от проруски сили.

Държавата поддържа пасивна роля, което е недопустимо, длъжни сме да проведем разяснителна кампания. С 5% се е увеличила подкрепата за еврото, а с 8% доверието към валутата", обясни Кирчев.