Този бюджет е изпълним, но не е лесно изпълним. Ще трябва да се положат усилия за повишаване на събираемостта в приходната част, с оглед на което има и няколко преходни и заключителни разпоредби в самия законопроект.

Това заяви финансовият министър Асен Василев при представянето на законопроекта за държавен бюджет за 2023 г. по време на днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

По думите му целта е бюджетът да се приеме през юли и да бъде в сила от 1 август. Като ключово министърът посочи спазването на 3% дефицит.

„В разходната част са заложени политиките по доходите, заложени от служебния кабинет“, заяви Василев.

Той посочи също, че държавата е заложила да събере 100% от дивидента на държавните дружества. По думите на министъра тази мярка е събудила обществено внимание. 

По-рано днес социалните партньори обсъдиха и проектите на бюджет на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. Съгласие и по двата проекта не бе постигнато, предава БТА.

Васил Велев каза, че Асоциацията на индустриалния капитал в Бълария (АИКБ) подкрeпя проекта. Наш първи приоритет са членството в еврозона, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Три процента дефицит, без да се променя данъчната система, е много важен механизъм за постигането на тези членства, коментира Велев.

Рисковете, според АИКБ, ако трите процента дефицит не се изпълняват може да се източи ликвидността от икономиката, което не бива да се прави в никакъв случай. Вторият риск е в стремежа да се увеличи събираемостта, да се увеличи административната тежест, считат от асоциацията. Размерът на „кухите“ касови наличности е намален значително, проблемът се решава добре с досегашните налични инструменти, каза също Велев.

Българската стопанска камара също подкрепи проекта на Закона за бюджета. Оттам посочиха като положително трипроцентовия дефицит, както и запазването на данъчноосигурителната ни система особено в предстоящото членство на България в Еврозоната. БСК очаква в бюджета за догодина да се финансират проектите и системите, които още извършват реформи.

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) каза, че подкрепят проекта за бюджет. От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Съюза за стопанска инициатива също подкрепиха проектобюджета.

Синдикатите поставиха въпроса за необходимостта от увеличаване на минималната работна заплата. Те наблегнаха на високата инфлация.

Всяко увеличение на доходите на хората е догонващо, каза президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Той допълни, че КНСБ подкрепя бюджета, но под условие.

Три процента дефицит се постига не през увеличаване на приходите, а през редуциране на разходите, смята Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“.

Има 160 млн. лв. заделени средства за болнична помощ, което поражда съмнение, че тези средства ще бъдат достатъчни за гарантиране на увеличението на заплатите в здравеопазването, отбеляза още тя.

Ваня Григорова и финансовият министър Асен Василев размениха остри реплики по отношение на бюджета, което наложи намесата на председателстващия НСТС Мария Габриел, която призова за спазване на добрия тон и продължаване на разискванията. По-късно Василев се извини, но посочи, че не приема критиката, че 3% дефицит се получава чрез липса на увеличение на приходите. 

По време на разискванията бе засегната и темата за средствата за работещите в Министерството на вътрешните работи.

В края на обсъжданията Мария Габриел обобщи, че не е постигнато съгласие в НСТС по проекта за държавен бюджет за тази година.