Украинската армия вече си е осигурила предмостие на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър в южната част от страната, заяви днес британското военно разузнаване, цитирано от ДПА.

Агенцията отбелязва, че това може да осигури на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) позиции за по-нататъшно настъпление.

От около една седмица ВСУ прехвърлят войници на източния бряг на Днепър в района на разрушения Антоновски мост близо до Херсон, пише в британската сводка, публикувана всеки ден в "Туитър".

Русия превзе главния град на Херсонска област в Южна Украйна в началото на март миналата година - малко след пълномащабната си инвазия в съседната страна. ВСУ отвоюваха през ноември Херсон, който се намира на западния бряг на Днепър. Руската армия обаче запазва позиции от другата страна на реката и редовно подлага града на обстрел.

Според оценки на британското военно разузнаване сраженията в района на източния бряг на Днепър, където ВСУ са стъпили, почти със сигурност се водят в сложна обстановка заради наводненията, причинени от разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ по-нагоре по реката на 6 юни.

Украйна твърди, че Русия е взривила умишлено стената. Москва отхвърля обвиненията на Киев.

Русия критикува и всекидневната британска сводка за хода на войната, която определя като целенасочена дезинформационна кампания, посочва ДПА, на която се позовава БТА.