Сергей Суровикин, познат и като "генерал Армагедон", знаел за плановете на ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин да стартира "поход за справедливостта" към Москва, за да се разправи с руското военно ръководство, съобщи "Ню Йорк Таймс", като се позовава на служители на американското разузнаване.

Не става ясно дали Суровикин е помогнал за планирането на метежа. Силите на Пригожин завладяха Ростов на Дон, където се намира щабът на Южния военен окръг и поискаха отстраняването на военния министър Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Американски служители предположили, че няколко други руски генерали също може да са подкрепили насилствената смяна на военното ръководство на страната.

Източниците на "Ню Йорк Таймс" настояли, че Пригожин не би се разбунтувал, ако не вярвал, че ще получи подкрепа от представители на високите етажи на властта.

От октомври миналата година до януари тази година Суровикин беше командир на руската армия в Украйна. На 11 януари 2023 г. на тази длъжност беше назначен Валери Герасимов, а Суровикин бе понижен до негов заместник. В петък "генерал Армагедон" изпрати видеообръщение към бойците на ЧВК "Вагнер" с призив да прекратят метежа.