"Продължаваме промяната", "Демократична България и "Спаси София" ще се явят на местния вот не само с общ кандидат за кмет, а е с обща листа с общински съветници. Това бе потвърдено от техния кандидат за кмет, представен днес - Васил Терзиев.

Както Клуб Z писа - водач на листата ще е председателят на "Спаси София" Борис Бонев.

"Борим се за три неща - спечелване на кметското място, мнозинство в общинския съвет, и едно качествено, достойно управление, което да направи София град за пример", обяви предприемачът и съоснавател на компанията "Телерик".

Терзиев заяви, че влиза в политиката, защото най-много вярва в "свободни, мислещи, можещи и икономически независими хора" и иска да създаде повече такива.

Спомена и няколко основни цели:

"Първите две от тях са свързани с образованието. Как ще направим училището централно място в квартала, най-приветливото и за родителите, и за децата? Как ще решим проблема с детските градини, който е един от най-наболелите?"

И още - София да стане по-уреден, чист и зелен град с инвестиции в кварталите. За целта пък ще се даде повече свобода на районните кметове. 

При представянето стана ясно, и че от дясното обединение са се разбрали и за общи кандидатури за районни кметове. Бяха представени няколко: Трайчо Трайков (един от считаните за успешни кметове на ДБ - на район "Средец"), Георги Илиев (пак ДБ - район "Слатина"), както и д-р Делян Георгиев (район "Изгрев").

Последното име е интересно с това, че Георгиев сега е кмет от листата на БСП, но бе изключен от партията заради несъгласие с политиката й, в т.ч. с връщането на хартиената бюлетина като масов способ за гласуване.

"Трябва да има правила, така че те да знаят ня кога служат. Не на централната власт, а на гражданите."

Борис Бонев се обяви за победа на първи тур на кметския вот и "абсолютно мнозинство" в Столичния общински съвет.

И съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че е абсолютно сигурен в "огромна победа" на местния вот.

"Защо съм такъв оптимист? Когато за пръв път се запознах с Васил, той беше покорил световните пазари, каза бившият премиер.. - Неговата фирма беше победила на световно ниво. Но той инвестираше средствата от своята победа не къде да е, а в академия. Хора като него са като модерните Христо и Евлоги Георгиеви. Предприемачи, успели, но средствата отиват в образованието. Затова съм сигурен, че няма по-добра номинация от него. Той вече е общественик."

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов бе следващият на сцената:

"Видях колко Васил Терзиев залага на работата, на подготовката, да си напишеш домашното... Още повече му впечатли неговата история - да дава, не да взима. Да разбира колко е важно всеки елемент на успеха, който си постигнал, да можеш да го върнеш към общността. Това ме убеди, че този човек може да води нашия град."

 

"60% - това е делът на хората, които не гласуват. Обединението, на което сме свидетели тази вечер, е реален шанс да убеди и не гласуващите, че има шанс за ново управление, нов кмет, заяви Любо Георгиев от "Екипът на София. - Казват, че Васил не разбира от градско управление. И аз не разбирам от инвестиции, но знам кого да попитам."

"Съществува шарена редица от причини, поради които хората избират своите водачи, но за мен те са две - личността и поведението на човека, който искаме да бъде пример за една голяма и разнородна общност", коментира професор Евелина Келбечева, университетски преподавател по история и сценарист на документалния филм "Второто освобождение".

Терзиев за МОЧА и комунистическия режим

На пресконференцията след представянето Васил Терзиев очаквано бе питан за родата си - след като в последните дни излезе информация, че баща му, дядо му и чичо му са били част от висшия ешелон на "Държавна сигурност" преди 10 ноември, а дядо му е бил и партизанин.

"Мен искрено ме боли за това, което е било причинено. Това е истинско престъпление, да избиеш 40 000 души, надявам се никой, като говори за Народен съд, да не го прави с лека ръка."

Попитан какво ще направи като кмет за демонтажа на Монумента на Червената окупационна армия, официално Паметника на Съветската армия, каквото решение бе взето от СОС тази година, той отбеляза:

"Там няма какво повече общината да направи. Отговорът е в ръцете на софийската управа и държавата. Много бих се радвал, когато се изпълни това решение, да се създаде един паметник, който да ни радва."

Терзиев разясни още, че до края на юли ще са ясни всички кандидати за районни кметове и общински съветници на широкото обединение. Тогава ще бъде представена и в детайли програмата, над която се работи над 2 месеца.

На въпрос как ще спечели десния електорат, Терзиев каза:

"Десен съм за това как трябва да се изкарват пари, и сравнително ляв за социалната политика."