По време на опита за метеж на наемническия главатар Евгений Пригожин, американските дипломати в Москва са запазили официално пълно мълчание, но в същото време усилено са кореспондирали с руските власти с три послания - че САЩ нямат пръст в бунта, че очакват Русия да гарантира ситурността на американските дипломати и на персонала на посолство и че руските ядрени оръжия ще останат в сигурни ръце.

Това пише днес Си Ен Ен, позовававйки се на американски официални представители. Телевизията посочва, че публичното мълчание на Вашингтон е било от опасение, че всеки коментар би могъл да бъде възприет от руския президент Владимир Путин като опит за ескалация на кризата. 

Дипломатите, за които говори Си Ен Ен, включват и посланичката на САЩ в Русия Лин Трейси. Посланието ѝ е било, че САЩ очакват Русия да спази задължението си да гарантира безопасността и сигурността на посолството и персонала на САЩ и че САЩ „не са били замесени в тези дела и няма да се намесят", е обяснил високопоставен служител на Държавния департамент.

Руският външен министър Лавров спомена тези съобщения в понеделник.

„Когато американският посланик (Лин) Трейси разговаря с руски представители вчера, тя даде сигнали. Тези сигнали бяха предимно, че Съединените щати нямат нищо общо с това, че Съединените щати много се надяват, че ядрените оръжия ще бъдат в ред, че американските дипломати няма да пострадат“, каза Лавров, говорейки по държавната телевизия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е разпоредил да се изпратят тези съобщения, посочва Си Ен Ен.

„Инструктирах собствения си екип по нареждане на президента да се свърже с руснаците“, каза Блинкън по Си Би Ес в неделя.

Пригожин прекрати похода на частната си армия към Москва късно на 24 юни след сделка с Кремъл, в която посредник беше беларуският президент Александър Лукашенко. Тя снема от него и хората му наказателната отговорност, а той приема изгнание в Беларус с тези от наемниците, които искат да го последват.

Сигурността на останалите е гарантирана и те могат да се върнат в полевите си лагери, неучаствалите в метежа могат да сключат договори с руското министерство на отбраната.