Кремъл е реагирал хладнокръвно на метежа на бунтовническия главатар Евгений Пригожин. Имало е готовност Росгвардия да спре войските му преди Москва, но е предпочетен мирен изход - без кръвопролитие между руснаци, пише днес руското опозиционно издание "Медуза", позовавайки се на анонимни източници, близки до Кремъл.

Бъдещето на Пригожин, който избегна углавни обвинения и отиде в Беларус, предстои да се договаря в детайли, а бъдещето на частната му армия "Вагнер" е неясно. Във всеки случай обаче тя няма да има досегашното си влияние и финансиране.

Намесата на беларуския президент Александър Лукашенко се е наложила, защото Путин не е искал лично да преговаря с паравоенен главатар. Разговорите с Пригожин водили Лукашенко, началникът на кабинета на Путин Антон Вайно, секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев и посланикът на Русия в Беларус Борис Гризлов.

Преговорите започнали още в петък, 23 юни, когато Пригожин обяви "похода за справедливост" на войските му към Москва, чиито основни цели бяха свалянето на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов. Първоначалната цел на Кремъл била бунтовници да бъдат усмирени с добро, но когато Пригожин отказал да върне войските си назад, Путин разпоредил представители на властите да осъдят бунта и лично направи изявление, окачествявайки го като предателство.

В разговорите си с хората на Кремъл Пригожин се държал превъзбудено, не формулирал ясни искания извън това да бъдат отстранени Шойгу и Герасимов, властта да не пречи на "Вагнер" и да увеличи финансирането за частната армия. Той настоявал да води преговорите на възможно най-високо ниво - лично с Путин. Президентът обаче отказал и се наложило да бъде включен Лукашенко като главно лице на цитирания преговарящ екип.

Междувременно руската армия и Росгвардия изградили първата отбранителна линия срещу "вагнеровците" на река Ока, на около 200 километра от Москва. По думите на кремълските източници, цитирани от "Медуза", в този момент Пригожин разбрал, че е "прекрачил границата" и че "перспективите за придвижването на колоната му са мъгляви". 

Виждайки променящото се настроение на Пригожин, в Кремъл решили да не участват в "кървав сблъсък", казали събеседниците на "Медуза". По думите им с финалните преговори се занимавала голяма група кремълски чиновници, в която са влизали Вайно, Патрушев и Гризлов. "Фронтмен" станал Лукашенко.

"На Пригожин му е трябвал достоен довереник, за да излезе от играта (запазвайки лице). Като такъв се включи Лукашенко. Той обича пиара и разбира изгодата - затова се съгласи", твърди събеседникът на "Медуза".

Според него "изгодата" за Лукашенко е очевидна: публично именно той стана човекът, който "спаси Русия като максимум от гражданска война, а като минимум - от голямо  кръвопролитие".

Източници на "Медуза", близки до Кремъл и правителството на Руската федерация, са съгласни, че Пригожин е загубил в радикалната си проява:

„Той беше изгонен от Русия. Президентът не прощава такива неща". Според тях страните тепърва ще "обсъждат" детайлите на споразумението за новата позиция на Пригожин, но "той няма да има същото влияние и ресурси".

В същото време източник, близък до Кремъл, не изключи, че в резултат на бунта може да има кадрови промени в ръководството на Министерството на отбраната. 

„Но не по искане на Пригожин, а заради самоелиминирането на Министерството на отбраната“.

В самото начало на бунта генерал Сергей Суровикин (който командваше групата руски войски в Украйна от началото на октомври 2022 г. до началото на януари 2023 г.) направи видеообръщение, в което призова "вагнеровците" да спрат и да „разрешат проблемите по мирен начин“. Същото видео и на същото място е записано от генерал-лейтенант от армията Владимир Алексеев, който е нарекъл действията на Пригожин „удар с нож в гърба на президента“ и „опит за преврат“.

Няколко часа по-късно в щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон Пригожин се среща с Алексеев и руския заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров. Шефът на "Вагнер" им казал, че ще отиде в Москва и иска да "получи началника на Генералния щаб (Валерий Герасимов) и (министъра на отбраната Сергей) Шойгу". Алексеев отговорил с усмивка: "Вземайте ги". Пригожин също казал на армейските преговарящи, че са "престарели клоуни".

В същото време нито Шойгу, нито Герасимов все още не са казали и дума за метежа на Пригожин. Не е известно и къде са били през цялото това време. Шойгу се появи в Украйна в сутринта на 26 юни.

Източник на "Медуза", близък до правителството, обаче се съмнява, че кадрови решения в руското министерство на отбраната могат да бъдат взети в близко бъдеще:

„Путин почти никога не отстъпва пред обстоятелствата и не се огъва под натиск“.

Събеседници, близки до Кремъл, в същото време признават, че бунтът е отслабил позициите на Путин:

„Той не можа да се принизи до Пригожин, но вчера (след телевизионното обръщение) не го видяха никъде. Той е „цар“, „първи“, но путьо, когато трябва - намеси се, а не заставяй фасада да ти бъде Лукашенко и силоваците да си говорят".