Бунтът на частната военна компания "Вагнер" показва, че Москва допусна стратегическа грешка с атаката срещу Украйна, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Русия днес се опитва да се върне към всекидневния живот, след като в събота бойците от "Вагнер", предвождани от ръководителя си Евгений Пригожин, тръгнаха към Москва, за да свалят висшето военно ръководство. В крайна сметка Пригожин нареди на хората си да спрат и да се върнат в базите си в Украйна. Той взе това решение, след като се договори с Кремъл с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

"Събитията от уикенда са вътрешна работа на Русия, но показаха за пореден път голямата стратегическа грешка, която президентът (Владимир) Путин допусна с незаконната анексия на Крим и с войната срещу Украйна", каза Столтенберг пред репортери при своя визита в литовската столица Вилнюс.

Западните правителства са объркани от необичайните събития през уикенда и си задават въпроса какво още може да стане в страната с най-големия ядрен арсенал в света.

Столтенберг заяви, че НАТО следи ситуацията в Беларус. Генералният секретар още веднъж разкритикува решението на Москва да разположи на беларуска територия свои ядрени оръжия.

"НАТО не вижда индикации за това, че Русия се готви да използва ядрени оръжия, но оставаме бдителни", каза още Столтенберг.  

"Докато Русия продължава с атаката си, важно е да продължим да подкрепяме Украйна", изтъкна генералният секретар. 

"Ако Русия си мисли, че ще ни изплаши и че ще спрем да подкрепяме Украйна, тя ще се провали. Ще подкрепяме Украйна, колкото е необходимо", категоричен бе Столтенберг.

БТА