Бивш британски генерал предупреди за потенциална атака срещу Украйна откъм Беларус, която да бъде извършена от бойци на ЧВК „Вагнер“, ако голям брой наемници последват лидера си в изгнание там, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Фактът, че той отиде в Беларус, поражда загриженост, каза днес бившият началник на британския генерален щаб Ричард Данат по телевизия „Скай“. Той направи коментара си ден, след като Пригожин сложи край на краткия си бунт срещу руските власти.

Засега не е ясно колко от бойците на „ЧВК „Вагнер“ ще го последват в съседната на Русия и нейна съюзничка Беларус, каза Данат във връзка с личния състав на „Вагнер“, за който се смята, че е около 25 000 души.

Ако той (Пригожин) е запазил ефективна бойна сила около себе си, то той отново ще представлява заплаха за украинския фланг, който е най-близо до Киев, там, където войната започна на 24 февруари 2022 г., каза Данат.

„Напълно възможно е“ Русия да използва „Вагнер“, за да се опита отново да превземе Киев след краткотрайния бунт, завършил със съгласието на Пригожин за деескалация, както и да се премести в Беларус.

Силите на руската паравоенна групировка "Вагнер" напуснаха Липецка област, разположена южно от Москва, съобщиха днес местните власти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Бойци на "Вагнер" навлязоха вчера в областта по време на бунтовническия си поход към руската столица.

„Отрядите на паравоенната групировка «Вагнер», които спряха вчера в Липецка област, напуснаха територията“, съобщи пресслужбата на областните власти в "Телеграм". Областната столица Липецк се намира на 400 км от Москва.