Добре познатите у нас кражби на кабели се случват и в Белгия

Поради това днес бе парализирано движението на влаковете в южната част на страната. Затруднена, а за близо два часа и прекъсната, бе железопътната връзка с Люксембург, Южна Нидерландия и Западна Германия.

Изцяло спряно бе движението от гара „Люксембург“ на столицата Брюксел за отстоящия на 30 километра на юг град Отини. Оказа се, че неизвестни лица задигнали тази сутрин близо 1 километър кабели от района на Профонсар.

От Отини на юг движението се извършва само в един коловоз. Това доведе до огромни закъснения и дори отмяна на няколко влака. Властите пуснаха резервни автобуси. Линията свързва Белгия с Люксембург, с Маастрихт в Нидерландия и Аахен в Германия.

„Това са банди, които крадат кабели, а след това продават медта“, казаха лаконично полицейски източници пред Клуб Z.

Те не съобщиха повече подробности и не отговориха на въпроса ни дали крадците не са от чужбина. Известно е, че с такава дейност се занимават предимно банди от Източна Европа.

Кражбите на кабели в Белгия сериозно са се увеличили през последните две години, припомнят местните медии. Само през 2022 г. те са били тройно повече в сравнение с 2021 г.