Депутати от почти всички парламентарни групи са внесли промени в Наказателния кодекс (НК), с които се криминализира кражбата на кабели, електропроводници, елементи от електрическата мрежа и т. н. Поправките се радват на рядко срещан в парламента консенсус. Под тях са се подписали депутати от ГЕРБ, АБВ, БСП, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, БДЦ.

Според промените, ако предмет на кражба са кабели, електропроводници, елементи на електронната съобщителна инфраструктура, елементи на електрически уредби на електропреносната или електроразпределителната мрежа или топлоразпределителната мрежа, елементи или части от подвижния железопътен състав, железния път или пристанищни съоръжения, металосъдържащи паметници, наказанието е 1 до 10 години затвор. Ако в резултат на подобни кражби се стигне до средна или тежка телесна повреда, наказанието е от 5 до 15 години. При причиняване на смърт накзанието е от 10 до 10 години или доживотен затвор.

Предвидени са наказания и за нерегламентирано приемане и третиране на отпадъци от черни и цветни метали. При първо провинение се предвиждат от 1 до 5 години затвор и глоба от 5 до 30 хил. лв. Ако провинението се повтори, санкцията се повишава - 2 до 10 години затвор и глоба от 10 хил. до 16 хил. лв.

Поправките предвиждат и лишаване от свобода до три години при неправомерно присъединяване към електрическа, газотранспортна, топлопреносна, водоснабдителна мрежа. Ако от това присъединяване има вреди в големи размери, санкцията е от 1 до 5 години затвор. При особено големи размери лишаването от свобода е от 3 до 8 години.