Руския обмисля сценарий за терористична атака в атомната електроцентрала в Запорожие с изпускане на радиация, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски днес във видеообръщение, публикувано в неговия канал в "Телеграм".

"Току-що получихме доклад от нашето разузнаване и Службата за сигурност на Украйна. Разузнаването е получило информация, че Русия обмисля сценарий за терористична атака в АЕЦ "Запорожие" - терористична атака с изпускане на радиация. Те са подготвили всичко за това. За съжаление, неведнъж трябваше да напомня, че радиацията не познава държавни граници и само от посоката на вятъра зависи кого ще удари тя“, каза украинският президент.

Той добави, че Украйна предава информацията и всички доказателства на партньорите.

"Европа, Америка, Китай, Бразилия, Индия, арабския свят, Африка - всички държави, абсолютно всички трябва да знаят това. Международни организации. Всички. Никога и никъде не трябва да има терористични нападения в атомни централи. Този път не трябва да има Каховка: светът е предупреден, така че светът може и трябва да действа“, подчерта Зеленски.

Нямаше веднага реакция от Русия, която контролира централата, най-голямата от рода си в Европа, от март 2022 година.