Борислав Сарафов е поискал от вътрешния министър Калин Стоянов информация за всички случаи на "прекомерно и неоснователно ангажиране на ресурс на министерството по искане на прокуратурата за охрана на лица по реда на НПК"

Като причина и.д. главният прокурор изтъква "оповестена публично информация от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за такива случаи".

На 1 юни по време на блицконтрол в парламента Демерджиев разкри, че над 160 полицаи към онзи момент охраняват различни лица по разпореждания на прокуратурата.

"Дълбоко се съмнявам всички тези лица да имат нужда от такава охрана...

МВР няма никакво отношение към тези събития. МВР няма да позволи да бъде замествано в тази война по някакъв начин", каза още той.

Питането на Сарафов обаче съвпада с вчерашни абсурдни кадри, които по-скоро разсмяха публиката - как бившата жена на Петър Петров - Еврото - Любена Павлова, която явно е преценена като застрашна, си пазарува обемисти мебели от ИКЕА, а охраняващите я полицаи ги товарят в джипа й.

Разпореждането, както съобщи вчера МВР, е дошло от прокурор от Районна прокуратура.

В писмото си Сарафов обещава още, че "ще се извърши преглед и обоснована преценка на необходимостта от охрана и нейната продължителност".

Ето и оригиналното съобщение на пресцентъра:

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска информация от вътрешния министър за охранявани лица по наказателни производства

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска информация от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за всички случаи на „прекомерно и неоснователно ангажиране на ресурс на министерството по искане на прокуратурата за охрана на лица по реда на НПК“. 

Повод за искането на Борислав Сарафов е оповестена публично информация от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за такива случаи, както и необходимостта от оптимизиране на взаимодействието между прокуратурата и МВР в тази област.

В писмото си изпълняващият функциите главен прокурор посочва, че въз основа на информацията, която МВР предостави, незабавно ще се извърши преглед и обоснована преценка на необходимостта от охрана и нейната продължителност спрямо лицата, на които е възложена по всяко конкретно наказателно производство.