„Има такъв народ“ (ИТН) е поредната партия, която внася законопроект за изменение на Закона за съдебната власт с цел ограничаване на част от правомощията на главния прокурор. Това обяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в декларация от парламентарната трибуна, цитиран от БТА.

Той посочи, че предлагат три неща, които според тях ще ограничат възможността на главния прокурор да влияе на другите прокурори. 

Според партията на Слави Трифонов, възможността за смяна или отстраняване на главния прокурор, без ограничаване на правомощията му, криела реална опасност за извършване само на персонални промени при пълно запазване на средствата за въздействие, с които главният прокурор разполага по отношение на магистратите (виж най-долу конституционния цитат, б.р. на Клуб Z).

По думите на Йорданов точно това се е случило в момента с „новия и.д.“.

„Затова ние от ИТН внасяме законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, като целта е продължаване на реформата в системата на прокурорските органи чрез ограничаване на част от правомощията, които и сега главният прокурор има, и които останаха удобно недокоснати“, каза Йорданов. 

Първото, което те предлагат е да се премахне възможността главният прокурор да има неограничен брой заместници във върховните прокуратури и те да се сведат "до напълно достатъчните двама" за Върховната касационна прокуратура и за Върховната административна прокуратура, каза Йорданов.

Друго предложение е да се създадат и да се институционализират общи събрания във всички прокуратури и в Националната следствена служба. До настоящия момент ЗСВ регламентира дейността на тези колективни органи само в съдилищата, но не и в прокуратурата.

Сега се предлагат идентични правомощия, за да могат да си номинират кандидати за административни ръководители, да си изслушват всички предложени кандидати и т.н., отбеляза той. Въвеждането на общи събрания на прокурорите е важна стъпка за отваряне на институцията и за силно ограничаване на централизма в нейното ръководство, коментира Тошко Йорданов (всъщност прокурорите, конституционно заковани в йерархична зависимост от ръководството, и досега се произнасят бравурно за всяко решение на Главния, независимо какво касае то. Пишат се буквално десетки декларации, открити писма, становища, апели, които никога не са в разрез с "правилната" политика на съответното ръководство в дадения момент, б.р. на Клуб Z).

Третото, което от ИТН предлагат, е пълна отмяна на възможността за командироване в системата на прокуратурата и командироването на магистрати да остане като способ за разрешаване на кадрови проблеми само в съдилищата.

Командироването е способ за заобикаляне на конкурсното начало чрез преки решения на административните ръководители и на самия главен прокурор, коментира Тошко Йорданов. По този начин се постига на практика повишаване на магистрат в зависимост от преценката на неговия ръководител и се създава възможност за влияние, включително и чрез заобикаляне на случайния подбор и постоянния кадрови състав, добави той. Йорданов отбеляза, че в други случаи командироването е способ за санкциониране на неудобен ръководен магистрат (това е безспорен факт - а самият Иван Гешев, преди да се отвори бързата писта пред него в кариерното му израстване, бе командирован известно време в Перник, което според наблюдатели тогава бе намек - да премисли политиките си, б.р. на Клуб Z).

Не става ясно обаче как това ще ограничи властта на Главния, тъй като командировката като инструмент прилагат и апелативните, и окръжните прокурори.

Призоваваме всички депутати от всички парламентарно представени партии, ако наистина са загрижени за демократизирането на прокуратурата, а не за нейното овладяване като сменим нашия човек с друг наш човек, да подкрепят предложените изменения и в комисия, и в зала, заяви в заключение председателят на ПГ на ИТН.

Все пак не става ясно какви ще са ефектите, ако се променят членове от ЗСВ, след като ръководството на главния прокурор над всички "по вертикала" и хоризонтала е конституционно закрепено - в чл. 126 ал. 2 от КРБ:

"Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори."