Двадесет и двама съдии са подали документи и са одобрени, че отговарят на изискванията за евентуално разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Това става ясно от ВКС, където тече процедурата.

Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС е одобрило списъка със съдии за разследване на престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или от негов заместник.

Сред тях са видни имената на Георги Ушев - бивш председател на апелативната инстанция на закрития спецсъд, заместничката му от онова време Веселина Вълева и съдия Вилислава Ангелова (кояте гледаше делото срещу Иво Прокопиев, а иначе непремерено се "разчу", когато в парламента каза, че организираната престъпност е готова да ги поеме след закриването на спецсъда, б.р.). Христина Иванова също е трансфер от закрития спецсъд.

От Апелативния съд-София не по-малко известна в обществото е Весислава Иванова - член на ръководството на Съза на съдиите в България, а от СГС Атанас Атанасов - бивш председател и Мирослава Тодорова - един от най-разпознаваемите и принципни членове на ССБ.

Кандидат е и Петя Крънчева - бивша зам.-шефка на Софийски градски съд, от наричания на шега "дрийм тийм" около Владимира Янева, и която така и не бе наказана. 

Пламен Дацов е бивш канддат за ВСС, а Иван Коев - също един от най-разпознаваемите наказателни съдии от Градския съд, свързан с много знакови дела. Той е известен и с любовта си към флейтата.

Сред съдиите е и Петър Сантиров - от подсъдимите по делото за "Абсолютния престъпник" (в което дейно участие имаха прокурор Роман Василев и т. нар. Петьо Еврото, б.р.), който бе напълно оправдан и възстановен на поста.

Ето и имената:

- Теодора Стамболова – съдия във Върховния касационен съд, председател на отделение;

- Веселина Вълева – съдия в Апелативен съд – София;

- Георги Ушев – съдия в Апелативен съд – София;

- Пламен Дацов – съдия в Апелативен съд – София;

- Стефан Илиев – съдия в Апелативен съд – София;

- Весислава Иванова – съдия в Апелативен съд – София;

- Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна;

- Христина Иванова – съдия в Софийския градски съд;

- Вилислава Ангелова – съдия в Софийския градски съд;

- Даниела Борисова-Райчинова – съдия в Софийския градски съд;

- Иван Коев – съдия в Софийския градски съд;

- Петър Сантиров – съдия в Софийския градски съд;

- Петя Крънчева-Тропчева – съдия в Софийския градски съд;

- Атанас Атанасов – съдия в Софийския градски съд;

- Петър Стоицев – съдия в Софийския градски съд;

- Мирослава Тодорова – съдия в Софийския градски съд;

- Андрей Ангелов – съдия в Софийския градски съд;

- Даниела Талева – съдия в Софийския градски съд;

- Асен Попов – съдия в Окръжен съд – Варна;

- Светлозар Георгиев – съдия в Окръжен съд – Варна;

- Александър Иванов – съдия в Окръжен съд – Русе;

- Пепа Чиликова – съдия в Окръжен съд – Ямбол.

Ето какво още пишат от ВКС:

Съгласно § 40 от обнародвания в бр. 48/02.06.2023 г. на „Държавен вестник“ Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс в 14-дневен срок от влизането в сила на закона Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд одобрява списък (по чл. 112, ал. 6 от Закона за съдебната власт) от действащи съдии на длъжност съдия във ВКС от Наказателната колегия или с ранг на съдия във ВКС от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, които последните седем години преди включването им в списъка са работили като съдии по наказателни дела, измежду които, при необходимост, на случаен принцип се разпределя преписката в случаите по чл. 411а и сл. от НПК (наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или от негов заместник). Съдиите се включват в списъка след изразено от тях писмено съгласие.

Списъкът по чл. 112, ал. 6 от Закона за съдебната власт, одобрен от Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд, е публикуван в сайта на съда, секция „Уведомления за разследване на главния прокурор или на негов заместник“. В нея ежемесечно ще бъде публикуван актуален списък на получените от ръководителя на Наказателната колегия на ВКС материали по реда на чл. 411а и сл. от НПК/Глава тридесет и първа „а“ от НПК „Особени правила за разглеждане на дела за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или от негов заместник“.