Бира в картон? Защо не? Датският производител на бира Carlsberg обяви, че планира да замени стъклените бутилки от половин литър със специални картонени опаковки, подобни на кутиите с вино. Новите картонени бутилки ще са напълно биоразградими.

Материалът, от който ще се произвеждат е съставен от рециклирани хартиени отпадъци и дървесни влакна. Бутилката ще се нарича "The Green Fiber", обявиха от компанията.

"Нашите нови бутили ще са много по-леки и удобни. Стъклото е тежко и трудно се транспортира, целим да намалаим разходите и да направим производството ни по-ефективно от екологична гледна точка. The Green Fiber ще дава не само нов външен вид, но и ново усещане. Тя ще бъде непрозрачна, нечуплива, с осезаема структура от фибри", казва продуктовият мениджър на компанията Хекор Лаген пред сайтът  Quartz.

Бутилката "The Green Fiber" ще се произвежда по изцяло нова технология за еко опаковки.

От Carlsberg обещават, че картонените бутилки няма да променят вкуса на бирата.

"Ние никога не правим компромиси с качеството", уверява продуктовият мениджър на компанията. Новите опаковки ще запазват бирата по-студена за по-дълго време, отколкото алуминиевите кенове, допълва той. Очаква се еко бирите да навлязат масово на пазара в следващите 3 години. 

Carlsberg Group е една от най-големите пивоварни групи в света, което притежава 500 марки бира, включително флагмана на марката Kronenbourg, а също и Elephant, Tuborg, и Балтика. През 2013 г., тя продала общо 36.0 милиарда бутилки от бира в 150 страни по света. Според последния годишен доклад, производството на опаковки възлиза на около 45% от емисиите на CO2 на компанията.