Българският евродепутат Андрей Ковачев от Европейската народна партия (ЕНП) окачестви като странен феномен искането на Република Северна Македония (РСМ) германският парламент да признае съществуването на македонски език, култура и идентичност.

Така той коментира приетата вчера от Бундестага резолюция.

„В това няма нищо лошо. Проблемът, или по-точно странният феномен е, че те (управниците в Скопие – б.р.) се молят на друга държава да признае в решение на парламент това, че македонският език, култура и идентичност съществуват. Аз нe съм чувал за друг подобен феномен на нашата планета, където една държава да е толкова несигурна в своята идентичност, език и култура, че да трябва да моли друга държава с политическо решение на законодателен орган да признае езика, културата и идентичността“, заяви Ковачев.

Той смята, че в Скопие не би трябвало да се притесняват от това, че имат съвременна идентичност, език и култура.

„Но аз разбирам, че те искат да покажат някаква историческа последователност или исторически континуитет, който е различен от българския. Това е основата на нашия проблем, оттам идват и дискриминацията, и говорът на омразата, и всички проблеми, които имаме. Те не са двустранни проблеми, те са проблеми, свързани с основни човешки права и европейски ценности“, изтъква той.

Евродепутатът отново призовава и управляващите, и опозицията в РСМ да проявят смелост и мъжество и да не продължават инерцията от времето на Титова Югославия. България и РСМ трябва да си помагат и да бъдат колкото се може по-бързо заедно в ЕС по примера на Румъния и Молдова, на Гърция с Кипър.

Накрая Андрей Ковачев благодари на колегите си от Християндемократическия съюз (ХДС) и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) в Бундестага, че не са подкрепили “тази социалистическа резолюция”. Тя е по инициатива на социалдемократите, които в момента са първа политическа сила в Германия. ХДС и ХСС са членове на ЕНП, където е и партията ГЕРБ.

По думите на Ковачев с гласуването си германските християндемократи не са допринесли още повече за усложняване на нашите отношения.

“Всички ние – ХДС, ХСС и ние в България искаме преговорите да започнат колкото е възможно по-бързо и да бъдат преодолени всички пречки”, завършва евродепутатът.