Група привърженици на "Възраждане", водени от депутата на партията Емил Янков, отново са атакували кинопрожекция - този път в Пловдив, съобщиха от "Под тепето".

Прожекцията, която не им е харесала, е същата - белгийският филм "Близо". Този път обаче излъчването му няма нищо общо със "София Прайд", а е част от програмата на френскоезични филми във фестивала "Франкофоли". Миналата седмица друг депутат и симпатизанти от партията обсадиха кино "Одеон" в протест срещу ЛГБТ общността и "педофилията" - каквато по никакъв начин не е налице в лентата.

Националистите обиждали присъстващите на прожекцията в пловдивския LUCKY Дом на киното, сред които имало и бременна жена. Скочили дори на случайни преминаващи към съседния на киното бар, нахвърлили се и на служителка в бара, която просто искала да премине - обявили я за "джендър" и й дали съвети как да се излекува от това.

След това, поведени от депутатът Емил Янков, те са се опитали да щурмуват фоайето на културната институция. Пред "Под тепето" признали, че нито един от тях не е гледал филма и са си създали впечатления от преразкази в социалните мрежи.

Както и при акцията пред кино "Одеон", симпатизантите на Костадинов носели листове с надписи срещу "ЛГБТ-пропагандата". А някои били и с Георгиевски лентички, традиционно носени от привържениците на СССР.

Пловдивската полиция, за разлика от столичната, не допуснала да има ескалация и ескортирала групичката извън сградата. При прожекцията в столицата стана ясно, че полицията е поздравявала протестиращите, допуснала ги е в киното, което в крайна сметка доведе до отменяне на прожекцията.

"Близо" отново ще се излъчва в кино "Одеон" в София - тази вечер от 20 ч.

ЕК очаква спазване на съдебните процедури

„Мисля, че не ни е известно за тези инциденти“, отговори на въпрос на Клуб Z говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

„Така че не можем да коментираме. Ако обаче е имало такива атаки, няма как да ги оправдаем. Ние ще ги осъдим и очакваме да бъдат спазени съответните юридически процедури в страната членка“, допълни той.