Депутатът от "Възраждане" Славчо Крумов е сред хората на протеста срещу филма "Близо", част от културната програма на "София Прайд" снощи, става ясно от снимки в социалните мрежи.

Крумов е член на парламентарната Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Десетки симпатизанти на партията се събраха пред киното, за да протестират срещу провеждането на "София Прайд", "педофилията" и "окуражаване на хомофобията" - въпреки че подобни неща няма във филма, отличен с Голямата награда в Кан и вече излъчван у нас многократно.

Според очевидци протестиращите са нахлули в киното, снимали са лицата на присъстващите, крещяли са им "Педофили" в лицето. Полицията пък не само не ги възпряла, полицаите дори поздравявали участниците в хомофобската демонстрация.

Депутатката от "Демократична България" Елисавета Белобрадова обяви в социалните мрежи, че ще иска обяснение за случката от новия вътрешен министър Калин Стоянов. МВР вече излезе с кратко съобщение, в което се казва, че не е имало физическо насилие, а само вербален сблъсък.

Ивайло Мирчев от ДБ също критикува поведението на полицаите, здрависали се с протестиращите, и отбелязва, че е нужна рязка и единна обществена реакция на "човеконенавистните идеологии и техните прояви".

"Най вредният ефект от лъжите на “Възраждане” е, че се опитват да приравнят патриотизма с тесногръдието. Превръщат в повод за гордост омразата към всеки, който е различен от тях, без значение дали различието е основано на политически пристрастия, произход или сексуална ориентация. И с всичките си истерични акции, стъпка по стъпка подменят същността на това да си патриот", отбелязва той.

Човеконенавистните идеологии и техните прояви, сеещи омраза към различните, нямат място в европейска и демократична България.

Според ЛГБТ "Действие", един от организаторите на "София Прайд", властите са били длъжни да защитят посетителите на киното, които имат същото право на свободно събиране, което и протестиращите.

"Събралата се тълпа, както и отказът за съдействие от страна на служителите на МВР по обезпечаване на спокойното протичане на прожекцията и достъп на публиката до нея принуди организаторите от "София прайд" в лицето на "ЛГБТИ Действие" да отменят прожекцията. Пред свидетели от организацията управителят на киносалона получи закана от протестиращи, че ако допусне следващите прожекции в програмата ще последват нови такива протести", отбелязва Деница Любенова от "Действие".

В последните дни бяха вандализирани и плакати на "София Прайд".

Появиха се и видеокадри от тормоза на протеста срещу искащите да гледат кино - в последните секунди се вижда и усмихнатия Славчо Крумов, народен представител.